Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Nemůžete inflaci sčítat, jak se vám hodí, řekl hejtman Schrek na adresu lídra hnutí ANO

Končící hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) se na pondělní tiskové konferenci věnoval také otázce peněz. Komentoval údajných šest set milionů, o které kraj přišel ve Sberbank, námitky ohledně rozdělování peněz mezi okresy i stav krajského rozpočtu.

Ohledně Sberbank Vítězslav Schrek zdůraznil, že Kraj Vysočina dostal zpět 2,4 miliardy plus zhruba šestadvacet milionů úroků. A to je úspěch. „Argument lídra hnutí ANO, že Kraj Vysočina přišel o šest set milionů je úplně scestný, matematicky to vůbec není pravda,“ prohlásil hejtman.

Vysvětlil, že kdyby hejtmanství nemělo peníze ve Sberbank, ale u jiné banky, inflace by je sžírala úplně stejným způsobem. „A nejde utratit tolik peněz naráz, vždy musíte mít nějaké peníze na předfinancování a průběžné financování různých projektů,“ popsal Schrek.

Do opozice jdeme my, KDU-ČSL i Starostové pro Vysočinu, prohlásil hejtman Schrek

Společně se Starosty pro občany, KDU-ČSL ani Starostové pro Vysočinu nechtějí spolupracovat s hnutím ANO. To tak bude muset ke svým osmnácti křeslům přidat tři mandáty sociálních demokratů a ještě další tři, které získala koalice Stačilo! nebo dva,...

Souhlasí, že inflací přišel Kraj Vysočina o peníze stejně jako každý, kdo měl nějaký zůstatek na účtě. „Ale tvrzení o tom, že je třicet procent inflace je další totální nonsens. To není pravda, inflace se počítá za nějaké období, byla až sedmnáct procent, pak deset, teď je dvě procenta. Takhle se počítá inflace, nemůžete jí sčítat, jak se vám to hodí,“ sdělil Schrek. „Ale jsou to argumenty, na které bohužel někteří slyší a nezbývá, než to vysvětlovat a říkat pravdu,“ dodal.

Nejvíce peněz šlo na Třebíčsko

Další dotaz mířil na rozdělování peněz mezi okresy. Například Adam Joura (Starostové pro Vysočinu) totiž v kampani navrhoval spravedlivější rozdělování peněz mezi jednotlivé okresy, hovořil přitom zejména o „svém“ Třebíčsku. Schrek přitom reagoval slovy, že spočítal všechny investice, které byly vložené do majetku kraje kromě dopravní infrastruktury, a od vzniku kraje do roku 2020 šlo nejvíce peněz na Třebíčsko. V uplynulém volebním období pak na Pelhřimovsko.

„Já tu diskuzi, kam více a kam méně, na té populistické úrovni nehodlám vést. Na region se dívám podle potřeb, možností a jakési absorpční kapacity, kam se vyplatí ty peníze investovat,“ řekl Schrek. Popsal, že každý okres má svůj potenciál, kterému stojí za to se věnovat – například na Žďársku je to cestovní ruch a příroda, v Jihlavě doprava a na Třebíčsku Dukovany.

Čtyři roky jednání o RUD

Na dotaz, v jaké ekonomické kondici bude kraj nové vedení přebírat, hejtman odpověděl, že ve velmi dobré. Na účtech nyní je kolem devíti miliard, z velké části ale už znají své využití, hejtmanství připravilo velké projekty v oblasti zdravotnictví. Je to proto, že význam nemocnic poroste a je potřeba je modernizovat.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb na Vysočině?

Celkem hlasovalo3681 čtenářů

Schrek dále prozradil, že čtyři roky nejen s hejtmany jednal o rozpočtovém určení daní (RUD). Vše začalo, když hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák řekl, že Kraj Vysočina všem ostatním bere peníze. „Já tomu několik měsíců čelil, musel jsem nastudovat RUD včetně historie,“ vzpomněl Schrek, který následně musel stavět vlastní princip odkazující se na to, že není jediným kritériem počet obyvatel. Nakonec předložilo hejtmanství variantu, která je ve sněmovně a naopak může Kraji Vysočina přinést o stovky milionů korun ročně více.

Zároveň hejtman popřel, že by o tyto peníze bojoval. „V politice se nebojuje, v politice se jedná. A jestliže něco v politice vybojujete, věřte, že pak tři další bitvy prohrajete a mohou být fatální pro ten kraj. V politickém vyjednávání je potřeba vést dialog, který je seriózní, slušný, pravdivý a věcný, to je úspěch politiky,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky Vítězslav Schrek, peníze, inflace, Kraj Vysočina, Sberbank, okres Třebíč, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemůžete inflaci sčítat, jak se vám hodí, řekl hejtman Schrek na adresu lídra hnutí ANO | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.