Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Blíží se krajské volby. Kdo jsou lídři jednotlivých stran na Vysočině a jaké výsledky by je potěšily?

Už za týden se otevřou volební místnosti a lidé z kraje budou volit nového hejtmana. Jihlavská Drbna se zeptala lídrů stran, které mají reálnou šanci dostat se do zastupitelstva, s jakým výsledkem budou spokojeni. Odpověděli všichni kromě Pavla Janouška (KDU-ČSL).

Třetina čtenářů Jihlavské Drbny chce dle ankety na webu volit hnutí ANO. To získalo nejvíce hlasů i před čtyřmi lety, nedokázalo ale utvořit koalici a skončilo jako opoziční strana. Lídr Martin Kukla se následně stal poslancem a neúnavným kritikem vlády. Své výhrady však má také k vedení kraje. „Jedním z největších průšvihů jsou investice. Současné vedení nestíhá projekty připravovat a jejich realizace vázne. Modernizace jsou potřeba, kraj má dostatek peněz, ale stavební firmy nepracují,“ řekl.

Kukla rovněž kritizoval, že se krajské vedení vykašlalo na vlastníky lesů, pokrátila se podpora drobným podnikatelům a s padlou ruskou Sberbank přišel stovky milionů. Dlužno ale podotknout, že právě tuto banku vybralo dřívější vedení Kraje Vysočina.

V letošních volbách chce Kukla obhájit vítězství z roku 2020 a deset křesel. „Navíc by bylo skvělé získat nějaký ten mandát navíc,“ dodal. Pokud by se teoreticky stal hejtmanem, nedokáže si představit dlouhodobě sedět na dvou židlích, jeho poslanecký mandát se ale blíží ke konci, podotkl.

Úřad na Vysočině zaregistroval všech 13 kandidátek do krajských voleb. Zde je kompletní přehled

Krajský úřad na Vysočině zaregistroval všech 13 politických stran a uskupení, které se chtějí účastnit podzimních krajských voleb. Vyplývá to z informací na webu krajského úřadu. Od registrace už není možné informace na kandidátní listině měnit....

Velkou šanci usednout v hejtmanském křesle má i stávající hlava Vysočiny, Vítězslav Schrek kandidující za Společně se Starosty pro občany. Jako hejtman se setkával s lidmi, byl oblíbený, o body ho ale může připravit nespokojenost části veřejnosti s vládou. Ohledně bilancování posledních čtyř let skromně odpověděl, že jeho práci musí zhodnotit jiní. „Pro mě bylo uplynulé čtyřleté období obrovskou výzvou a zkušeností zároveň,“ uvedl.

Snažil se uplatnit vše, co se dosud naučil a vytvořil z krajských radních spolupracující tým. „Jsme třetím nejlepším krajem v investicích, čerpáme nejvíc evropských peněz na obyvatele, podařilo se zahájit i dokončit důležité stavby,“ zmínil jen některé z úspěchů současného vedení.

Ohledně výsledků voleb bude Schrek spokojený, pokud se podaří sestavit vládu z demokraticky smýšlejících a zodpovědných politiků, kteří budou pokračovat v naplňování strategie kraje. „Vysočina má obrovský potenciál, díky kterému máme šanci být jedním z nejúspěšněji se rozvíjejících a prosperujících regionů. Nechtěl bych, abychom tuto šanci promarnili,“ přál si.

Už víte, koho budete volit v krajských volbách?

Celkem hlasovalo638 čtenářů

V podobné situaci jako hejtman je jeho první náměstkyně Hana Hajnová. I ona je z vládní strany, na krajské úrovni ale odvedla spolu s kolegy kus práce. „Zvládli jsme covid, energetickou krizi i příliv uprchlíků z válečného konfliktu na Ukrajině,“ připomněla. I Piráti chtějí obhájit výsledek z roku 2020, což je cíl značně ambiciózní. Tehdy byla tato strana se 13,20 procenty hlasů druhá nejúspěšnější.

Novou tváří mezi lídry je Adam Joura, jednatel rodinné firmy, který ve stávajícím krajském zastupitelstvu nezasedá. „Považuji to za svou velkou výhodu, protože bych do vedení kraje přinesl nezávislý pohled zvenčí a zkušenosti ze soukromého sektoru, kde se k věcem přistupuje jinak, než ve veřejném,“ zhodnotil svou situaci. Dle vlastních slov by byl spokojen, kdyby jeho hnutí získalo deset mandátů, tedy stejně jako vítěz v roce 2020. „Ale čím lepší výsledek, tím více toho dokážeme pro lidi udělat,“ řekl.

Černým koněm voleb by mohl být Jiří Běhounek, Kraj v minulosti vedl dvanáct let a stále se těší obrovské oblibě mezi veřejností. Pokud bude zájem, je připraven dále pracovat pro lidi v kraji. Sociální demokracie ale prochází vleklou krizí, což si sám uvědomuje. „Jsme realisté a víme, že je doba pro Socdem složitá. Chceme věřit, že voliči nás znají a do zastupitelstva Kraje Vysočina nás zvolí,“ předeslal. „Největší spokojenost by jistě byla s vítězstvím, ale to je sci-fi,“ dodal.

Čtenáři Jihlavské Drbny v anketě dávali velké šanci i koalici Stačilo!, kterou vede lékárník z Brtnice Miloslav Vrzal. „Od roku 1994 se pohybuji v komunální politice. Na krajské úrovni končím třetí volební období jako člen zdravotní komise,“ představil se lídr. Rád by navýšil tři zastupitelská křesla, která získali komunisté v minulých volbách. „Pokud dostaneme šanci, budeme mít 48 měsíců na to, uvést náš program do života a co nejvíc prospět Vysočině a jejím obyvatelům. 48 měsíců pro stranu s volebním číslem 48 - to přece musí klapnout,“ usmál se.

Kandidáti do krajských voleb 2024

- Společně se Starosty pro občany - koalice tvořená politickými stranami Občanská demokratická strana a TOP 09 a politickým hnutím Starostové pro občany
- Česká pirátská strana
- SPD, Trikolora a PRO – koalice tvořená politickým hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD), politických stran Trikolora a Právo Respekt Odbornost
- LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - minimální MZDA 70.000 Kč, minimální DŮCHOD 50.000 Kč, ZRUŠENÍ daně z nemovitostí, ZDARMA krajská veřejná doprava pro obyvatele kraje, ZDARMA internet pro obyvatele kraje, ZDARMA domovy pro seniory pro obyvatele kraje a navýšení jejích kapacit o 300 %, MASIVNÍ výstavba dostupného bydlení pro obyvatele kraje, návrat cen ENERGIÍ na ceny z roku 2019, v obchodech ZBOŽÍ nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, STOP válce  - koalice tvořená politickými stranami LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce a Národní demokracie
- KDU-ČSL
- PŘÍSAHA občanské hnutí
- ANO 2011
- STAČILO! - koalice tvořená politickými stranami Komunistická strana Čech a Moravy, ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie a Česká strana národně sociální 
- Sociální demokracie
- STAROSTOVÉ PRO VYSOČINU koalice tvořená hnutím STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a politickou stranou SNK Evropští demokraté
- Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT
- MÁ VLAST ČECHY MORAVA SLEZSKO
- Nezávislá kandidátka

Zdroj: Kraj Vysočina 

Do zastupitelstva by se ráda dostala koalice SPD, Trikolora a PRO. „V letošních krajských volbách jsme se vrátili k osvědčené spolupráci s možnými koaličními partnery, podobně jako v roce 2016, kdy jsme kandidovali také v koalici a získali jsme na Vysočině tři mandáty. Tato cesta netříští hlasy totožně smýšlejících voličů,“ vysvětlil lídr, poslanec Radek Koten. Velmi spokojen bude s dvojciferným výsledkem.

Do zastupitelstva by se rádi dostali kandidáti za hnutí Přísaha. „Přivádíme odborníky, kteří zastaví nehospodárnost i klientelismus a posvítíme si na korupční praktiky nejen ve zdravotnictví,“ předeslala jednička kandidátky Karolína Kubisková. Připomněla, že hnutí Přísaha s Motoristy získalo v eurovolbách 20,23 procent hlasů a nyní mají opět podporu Motoristů a Filipa Turka. „Za úspěch budeme považovat vstup do zastupitelstva,“ uvedla Kubisková s tím, že si bude vážit každého jednoho hlasu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky Kraj Vysočina, krajské volby, koalice, Martin Kukla, Vítězslav Schrek, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se krajské volby. Kdo jsou lídři jednotlivých stran na Vysočině a jaké výsledky by je potěšily? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.