Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jihlava schválila spolupráci s čínským městem Wu-chan

Jihlavští zastupitelé dnes schválili memorandum o spolupráci s čínským městem Wu-chan. Jde o centrální město provincie Chu-pej, s níž od loňska spolupracuje Kraj Vysočina. Někteří jihlavští zastupitelé si od navázání kontaktů slibují čínské investice, kupříkladu na stavbu kongresového centra v Jihlavě. Jiní naopak poukazovali na otázku dodržování lidských práv v Číně.

Náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD) řekl, že na jaře byli zástupci Jihlavy s představiteli Kraje Vysočina na návštěvě v čínské provincii. Ve městě Wu-chan byli podle Výborného dobře přijati a mohli se setkat se zajímavými investory. "Mě napadla tehdy myšlenka kongresového centra ve spolupráci právě s čínskými investory, kde by oni mohli všechno zafinancovat. Pro Jihlavu by se zvýšila možnost konferenční turistky," řekl.

První se proti spolupráci s Číňany vyslovil Vítězslav Schrek (ODS). "Musím říct, že memorandum, ve kterém se mluví o porozumění, přátelské spolupráci a partnerství je pro mě v případě Čínské lidové republiky nepřijatelné," řekl. Mimo jiné uvedl, že Čína je přes uskutečněné změny pořád zemí vedenou komunistickou stranou, v níž jsou porušována lidská práva.

Další zastupitelé mluvili o nepoměru ve velikosti obou měst - padesátitisícové Jihlavy a města Wu-chan s deseti miliony obyvatel. Podle primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) jsou ale v obou zemích, co se týče lidnatosti, nastavena jiná měřítka.

Pro memorandum zvedlo ruku 23 zastupitelů, osm bylo proti jeho schválení. Tři přítomní zastupitelé se hlasování zdrželi. Mezi partnerská města Jihlavy už patří nizozemský Purmerend, německý Heidenheim a Užhorod, hlavní město Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Zdroj: ČTK | foto: wikimedia.com

Štítky Jihlava, Wu-chan, Čína, Kraj Vysočina, Chu-pej, Vratislav Výborný, ČSSD, Vítězslav Schrek, ODS, Rudolf Chloupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava schválila spolupráci s čínským městem Wu-chan | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.