Počasí dnes27 °C, zítra22 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Kdo je Jana Nagyová? Připravila dotaci pro Čapí hnízdo, nyní zasedne v evropském parlamentu

Víkendové volby dle očekávání poslaly do Bruselu Janu Nagyovou z Jihlavy. Dalších pět let bude Česko zastupovat spolupracovnice Andreje Babiše, jejíž politickou kariéru i osobní život silně poznamenala kauza kolem evropské dotace pro Čapí hnízdo.

Jana Nagyová byla jihlavskou zastupitelkou za hnutí ANO ještě jako Mayerová od roku 2014, její tehdejší manžel Daniel se stal radním. O dva roky později nastoupila na pozici náměstkyně primátora pro oblast dopravy, služeb a sportu. Na začátku roku 2018 rezignovala kvůli kauze Čapí hnízdo. Tehdy oznámila, že kvůli zdravotním problémům končí s politickou kariérou.

Náměstkyně Jana Mayerová z ANO opustila zastupitelstvo Jihlavy

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová z hnutí ANO opustila vedení města a také jeho zastupitelstvo. Rezignovala ze zdravotních i osobních důvodů, uvedl zastupitelský klub hnutí ANO na webu. Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) o tom dnes...

Tou dobou totiž byla mezi stíhanými v kauze padesátimilionové dotace pro firmu Čapí hnízdo bývalého premiéra Andreje Babiše. Žádost o dotaci v roce 2008 připravila a podepsala, podle policie byly v dokumentu úmyslně nepravdivé i zamlčené informace. Navíc se stal dům Mayrových terčem útoků neznámých pachatelů, důvodem zřejmě byl přístup k rekonstrukcí Horáckého zimního stadionu.

Návrat v roce 2022

Následně se Mayerová skutečně z politiky stáhla, rozvedla se a už pod dívčím jménem Nagyová o sobě dala opět vědět v květnu 2022, když oznámila, že se bude ucházet o senátní křeslo. „Přes pět let mně a mým blízkým tato kauza velmi výrazně zasahuje do pracovního i osobního života a konec je přitom bohužel stále v nedohlednu. To je důvod, proč jsem se nakonec rozhodla přijmout nabídku, vrátit se do politiky a kandidovat do Senátu,“ vysvětlila tehdy Jana Nagyová.

Souboj s předsedou Milošem Vystrčilem byl velmi vyhrocený. Vedení ANO v posledním týdnu před volbami objíždělo Jihlavsko, kde Janu Nagyovou představovalo. „Ptají se mě, jestli jsem někoho zabila nebo něco ukradla. Ne, měla jsem smůlu, že jsem byla ve špatném čase na špatném místě,“ řekla Nagyová, jak svým dětem vysvětluje, proč musí chodit k soudu.

Následně se pak dostala do jihlavského zastupitelstva a také do druhého kola senátních voleb. Než ale lidé znovu zamířili k volebním urnám, ona sama musela i s Andrejem Babišem k soudu kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Imunitu nechtěla, řekla opak

Opakovaně tvrdila, že v případě zvolení požádá kolegy o vydání soudu, v rozhovoru pořízeném v průběhu druhého kola voleb se ale přeřekla, že první, co by udělala po vstupu do Senátu, by byla žádost o imunitu. Marně pak chtěla ona sama i Andrej Babiš vše uvést na pravou míru, že mělo zaznít zbavení imunity, původní video se stalo virálem.

VOLBY 2022: Vystrčilovo přesvědčivé vítězství ve většině velkých sídel. V Kostelci o jeden hlas vyhrála Nagyová

Dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil obhájil svůj mandát v horní komoře Parlamentu České republiky. Ve volebním obvodu 52 přesvědčivě porazil Janu Nagyovou (ANO 2011), získal 60,03 procent hlasů. Zisky ve větších sídlech tohoto obvodu...

Poněkud pikantní pak bylo, když strany ostře bojující o senátní křeslo uzavřeli na jihlavském magistrátu koalici. I v tomto případě ale bylo skloňované jméno Jany Nagyové, která v komunálních volbách získala z kandidátů hnutí ANO druhý nejvyšší počet hlasů.

Občanští demokraté a lidovci měli požadavek, aby její jméno nebylo součástí koaliční smlouvy a hnutí ANO nakonec souhlasilo. „Vnitřně mám s tímto řešením velký problém, ale činím tak v zájmu Jihlavy,“ reagovala tehdy Nagyová.

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Do Bruselu se Zdechovským a Dostálem

Ve třetích volbách, kterých se po svém politickém restartu účastnila, nyní uspěla. Míří do Bruselu, kde bude hájit české zájmy. V evropském parlamentu se setká mimo jiné s Ondřejem Dostálem, který má vazby k Třebíčsku. Ve sledované kauze vyměněných miminek před lety jako právník stál na straně třebíčské nemocnice. Pozici v europarlamentu obhájil také Tomáš Zdechovský, který pochází z Havlíčkova Brodu, třebaže nyní má bydliště v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jana Nagyová, dotace, Čapí hnízdo, europarlament, volby, senát, jihlavské zastupitelstvo, koaliční smlouva, ANO, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo je Jana Nagyová? Připravila dotaci pro Čapí hnízdo, nyní zasedne v evropském parlamentu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.