Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Daň z nemovitosti v Jihlavě: Hošek chce vrátit sazby na dřívější úroveň, na podporu se zeptal předsedy hnutí ANO

Vyšší daň z nemovitosti v Jihlavě stále budí vášně. Aktuálně přišel opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN) s tím, že se pokusí na příštím zastupitelstvu vrátit původní sazby. A na facebooku se zeptal krajského předsedy hnutí ANO Martina Kukly, jestli ho jeho kolegové podpoří.

Hošek sám bydlí v místní části Zborná, a tak se ho změna daně přímo týká. Zvýšení tak hlasitě kritizoval. „Nálada mezi sousedy je špatná, nikdo nemá radost až z pětinásobného navýšení daně z nemovitosti. Ale nepocítí to pouze obyvatelé Zborné, drastický nárůst se týká i dalších příměstských částí Jihlavy a města samotného,“ řekl redakci Drbny Radek Hošek k aktuálnímu dění.

Hošek původně se změnou daně nesouhlasil, ale respektoval, že si lidé ve volbách zvolili Hnutí ANO s ODS a KDU-ČSL, které nyní mají v zastupitelstvu většinu. „Už bych v tom do konce volebního období nic nepodnikal, kdyby mě teď nevytočil předseda vysočinského ANO a jejich kandidát na hejtmana Martin Kukla, který všude sdílí, že je ANO proti zvyšování daní. Protože v Jihlavě to bylo právě hnutí ANO, které se za navyšování daně z nemovitosti nejvíce pralo,“ vysvětlil Hošek.

Proto na únorovém zasedání zastupitelstva Hošek navrhne vrácení daně na původní sazby, dle jeho názoru budou mít zastupitelé za hnutí ANO šanci ukázat, jestli se jejich slovům dá věřit, nebo ne. „Většinu na prosazení mého návrhu bychom spolu měli,“ spočítal Hošek.

Že by pak v městské kase chyběly peníze, si Hošek nemyslí. „Podle mě je potřeba konečně začít přemýšlet jinak a začít snižovat výdaje města. Tak, jako by to udělal každý z nás ve své domácnosti nebo firmě,“ prohlásil. Cestou má být racionálně investovat, neopomíjet provozní náklady a zrušit politické trafiky. Radnice informovala, že do rozpočtu se loni díky dani z nemovitosti dodalo 52 milionů korun, letos to má být o 47 milionů více.

„Nebyl to dobrý nápad.“

„Pan Hošek je opoziční zastupitel a neúspěšný kandidát na primátora. V současnosti hledá senzaci, která není procesně tak jednoduchá,“ odpověděl na redakční dotaz Martin Kukla. Připomněl, že na dvojnásobek lidem zvýšila daň z nemovitostí pětikoalice skrz daňový balíček. Následně zmenšila balík peněz, který obce a kraje dostávají od státu s tím, že je možná kompenzace právě daní z nemovitosti.

A to se v Jihlavě stalo. „Kolegy jsem upozorňoval a veřejně říkal, že to není dobrý nápad. A jak se ukázalo, opravdu nebyl, protože to teď vypadá, že za tím stojí hnutí ANO. Ale není tomu tak,“ zdůraznil Kukla.

Změna daně z nemovitosti: O co jde?

V místních částech Henčov, Heroltice, Kosov, Popice, Sasov a Vysoká činil do konce minulého roku daňový koeficient 2,5. Letos je to 4,5, stejně jako pro místní části Antonínův Důl, Červený Kříž, Pávov, Zborná, Hruškové Dvory, Pístov a Hosov. Tam byl koeficient 3,5. Pro širší centrum se pak nic nemění, tam byl a zůstává koeficient 4,5.

Navíc se mění místní koeficient daně z nemovitých věcí z jedné na jedna a půl. Modelový příklad může počítat s bytem o dispozici 3 + kk a ploše 68,5 metrů čtverečních. Daň z nemovitosti byla od 418 do 753 korun, nyní je to 1 975 korun.

Jediný nezměněný pak zůstal koeficient pro podnikatele, který je 1,5. Stalo se tak i navzdory tomu, že bývalá primátorka Karolína Koubová navrhovala pravý opak a to zvýšit daně velkým firmám.

I kdyby jeho straničtí kolegové nic neudělali, došlo by podle lídra vysočinského hnutí ANO ke zvýšení dani z nemovitosti na dvojnásobek. „A za to nese plnou odpovědnost vládní pětikoalice a její daňový balíček,“ zopakoval Kukla, který na celostátní úrovni plní roli opozice podobně jako Hošek v Jihlavě. I proto vyzval čtenáře Jihlavské Drbny, aby se na něj obrátili a řekli mu, co je v Jihlavě a okolí trápí.

Náměstka primátora pro ekonomiku Jiřího Pokorného (ANO) mrzí, že kritika ze strany opozice přišla v době, kdy je proces ukončen, a nikoliv v okamžiku, kdy se o věci jedná a je obecně možné připomínky zapracovat. Problematika se dle jeho slov podrobně projednávala v rámci Finančního výboru, kde byl předsedou Radek Rychnovský (STAN). „Pan zastupitel Hošek si samostatnou schůzku nevyžádal,“ dodal Pokorný.

Zároveň připomněl, že byly pro rok 2024 například zavedeny nové slevy pro děti, mládež a seniory v MHD, z platby za odpady byly osvobozeny děti do 3 let, povedla se zlepšit dopravní obslužnost místních částí díky integraci na Veřejnou dopravu Vysočiny. „Myslím, že provedené změny byly komunikovány, jsou vyvážené a asi je zbytečné je revidovat,“ usoudil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jihlava.cz, facebook.com/MartinKuklaPolitik (redakčně upraveno)

Štítky daň z nemovitosti, koeficient daně, Radek Hošek, STAN, Martin Kukla, hnutí ANO, Jiří Pokorný, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Pacholík

co když neuposlechnu a zaplatím tolik, co minulé roky? Přece není možné, aby nám někdo nařídil "plaťte" a my pokaždé sklonili hlavu a poslušně platili.

Pondělí, 19. února 2024, 14:52Odpovědět

Daň z nemovitosti v Jihlavě: Hošek chce vrátit sazby na dřívější úroveň, na podporu se zeptal předsedy hnutí ANO | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.