Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Navýšení daně z nemovitosti jihlavské obyvatele rozčarovalo. Co si myslí zastupitelé?

Jihlavští zastupitelé minulý týden rozhodli o tom, že po 14 letech se v krajském městě zvýší daň z nemovitosti, v některých případech až několikanásobně. Tento krok, který má do městské pokladny ročně přinést o 47 milionů korun více, rozčaroval mnoho obyvatel města. Jak to vidí jednotliví zastupitelé oslovení v tradiční rubrice Politická korida?

Lidé v Jihlavě od příštího roku zaplatí více na dani z nemovitostí. Změna nastane po 14 letech

Lidé v Jihlavě budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Jedním z důvodů bude zvýšení daně z nemovitosti. K tomuto kroku vedení města přistoupilo po 14 letech. Zvýšení některých koeficientů na úterním zasedání schválili jihlavští...

Redakční dotaz: Co si myslíte o odhlasovaném navýšení daně z nemovitosti, které má v Jihlavě platit od příštího roku? Jak a proč jste hlasoval(a)?

Pavel František Daněk (ANO) 

Myslím si, že tato daň by se dala klidně nazvat daní za úspěch. Za zdaněný příjem jste si koupili pozemek, který opět byl prodávajícímu zdaněn a pokud si postavíte na tomto pozemku nemovitost, tak ještě veškerý materiál kupujete s DPH. Tudíž již několikrát zdaněné peníze, které použijete k pořízení svého bydlení, budete následně dále zdaňovat. Jsem majitelem nemovitosti, a proto mi to samozřejmě vadí též. A pokud by stát a naše nynější vedení ve formě pětikolky nepokrátilo RUD, který byl obrovským příjmem města, nemusela by se nyní řešit tato daň a všichni bychom žili klidněji a hlavně levněji. My jako ANO jsme šli do koalice s vidinou řídit město jako řádný hospodář. Není bohužel jiné varianty, než získat potřebné peníze na budoucí rozvoj našeho města. No a upřímně než zdražování komunálních potřeb, které by nás zasáhly mnohem víc, přišlá nám tato varianta, jako ta nejméně bolestivá. Bude-li to koaličním partnerům stačit, se teprve uvidí. Mrzí mě to, ale bohužel i negativní kroky jsou kroky, které politik občas musí dělat.

Tomáš Havlík (SPD) 

ODS a ostatní strany tvrdily, že nebudou zvyšovat daně - jsou to lháři! Daň z nemovitosti je daň, že něco vlastním - tzn. je to nemorální daň, daní mě za něco, co jsem si koupil z již zdaněných peněz. Je to motivace , aby se člověk, jako osoba nesnažil a aby vše nechal na státu, který s ním může svévolně manipulovat. Proto jsme za celý klub hlasovali proti zvednutí daní.

Daniel Škarka (Piráti a Fórum Jihlava) 

I když jsme měli a máme výhrady, nakonec náš zastupitelský klub hlasoval pro z několika důvodů. Nemovitosti prošly v posledních pár letech výrazným zhodnocením a mnoho lidí uložilo do nemovitostí své úspory, aby nepřicházeli o jejich hodnotu. Naopak městu se reálné příjmy z této daně snížily, protože se daň nezvedala více jak deset let a také nebyla zavedena inflační doložka. Nicméně požadavky ze stran občanů rostou. Jedná se tak o narovnání daňového zatížení majitelů nemovitostí. Dalším důvodem je i politické přesvědčení, že movitější by se na provozu veřejných služeb měli podílet větší mírou než ti nemovití. Jde tak o snahu nastavení férového daňového systému se spravedlivým a udržitelným daňovým zatížením pro všechny občany. Výhradou je však vynechání vyšší daňové zátěže subjektům, které prokazatelně mají negativní vliv na území města, a to ať už environmentální nebo společenský. Například Kronospan, Enviropol či přeplněné ubytovny apod. Do toho už se stávajícímu vedení města nechtělo, protože by to obnášelo mnohem víc práce. To se nám na přístupu radních nelíbí.

Libor Kuchyňa (Starostové a nezávislí) 

Daň z nemovitosti byla velké téma i v minulém volebním období. V minulosti i teď jsem byl zastánce názoru tuto daň nezvyšovat. Stát i obec má prvně hledat provozní úspory u sebe a pak až vytahovat další peníze z občanů. Když to vezmu konkrétně u nás v Jihlavě, tak situace kolem plnění rozpočtu je aktuálně příznivá. Argument, že se daň roky nezvyšovala, mi nepřišel dostatečný. Kdybych slyšel nějakou vizi, že za vybrané peníze navíc se bude investovat do rozvoje vzdělávání, tak bych to viděl možná jinak, ale žádný argument s investicí do budoucnosti nezazněl, proto jsem byl s kolegy proti.

Martin Laštovička (ODS a KDU-ČSL) 

Daň z nemovitostí z velkého jihlavského katastru jde jako jediná daň přímo do rozpočtu města Jihlavy a její finanční výše byla velmi nízká a dlouhou dobu se neměnila. V žádném případě daň neodpovídala hodnotě nemovitostí. Díky tomu se již v minulém volebním období uvažovalo o navýšení daně. Minulé vedení města zaspalo (a to píši i směrem k naší straně) a nedokázalo daň zvýšit, protože se tato záležitost řešila až na konci volebního období. V tehdejší koalici se nenašla vůle učinit tento krok před komunálními volbami. Proto navýšení přišlo až v tuto dobu. Navíc změnu nízké daně umocnila vysoká inflace, stoupající cena nemovitostí a nerovnoměrné rozložení daně mezi středem města a jeho příměstskými částmi. Servis města pro nemovitosti v oblasti odpadového hospodářství, infrastruktury, dopravní obslužnosti a majetku města nebude tak ztrátový. Z těchto výše zmíněných důvodů jsem hlasoval pro návrh.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto purecom.cz

Štítky politická korida, Jihlava, daně, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Musil

A proto si zařizuji trvalý pobyt v jiné obci, aby alespoň daně přerozdělené (z příjmu apod) putovaly tam, kde mě nemají jen za dojnou krávu

Sobota, 30. září 2023, 17:44Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Navýšení daně z nemovitosti jihlavské obyvatele rozčarovalo. Co si myslí zastupitelé? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.