Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pět let od rezignace politika z Vysočiny Petra Krčála, měl podvádět při psaní bakalářské práce. Ministrem byl 22 dní

Dnes je to pět let od rezignace ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, politika z Vysočiny. Ve funkci byl krátce, rezignoval kvůli podezření z plagiátorství ve své bakalářské práci. Ve funkci ho poté nahradila stranická kolegyně Jana Maláčová.

S podezřením na řadu podobností textu bakalářské práce Petra Krčála přišel před pěti lety jako první server Seznam zprávy. Pasáže v Krčálově bakalářské práci byly v mnohém podobné s odbornými publikacemi a dalšími pracemi. Vše bylo navíc odhaleno týden poté, co v návaznosti na zjištění plagiátorství ve dvou diplomových pracích oznámila svoji rezignaci na post ministryně spravedlnosti Taťána Malá.

Zkoumání Krčálovy bakalářské práce, kterou obhájil v roce 2007 na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, probíhalo ve dvou fázích. Nejprve pracovníci Seznamu využili specializovaný program na kontrolu plagiátů, který v Krčálově práci nalezl podobnost ve 14 % textu.

Ruční analýza textu 

Text následně prošel ruční analýzou, při níž pracovníci Seznamu zadávali pasáže z Krčálovy práce do internetových vyhledávačů. Po tomto procesu byly zjištěny další podobnosti.

Politik a sociální pedagog Petr Krčál se narodil v roce 1964 ve Velkém Meziříčí. Do politiky vstoupil těstě před revolucí před listopadem 1898 coby člen KSČ, podle svých slov kvůli práci s mládeží. Od roku 1996 je členem ČSSD. Je to bývalý radní a zastupitel obce Polička na Žďársku, v letech 2008 – 2016 zastával pozici radního a zastupitele Kraje Vysočina.

V lednu 2014 se stal kandidátem ČSSD na post ministra práce a sociálních věcí v případné vládě Bohuslava Sobotky, avšak záhy se vzdal nominace kvůli vážným osobním důvodům. Od roku 2016 do roku 2017 působil coby náměstek ministryně práce a sociálních věcí ČR a ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ČR. V roce 2018 byl necelý měsíc ministrem práce a sociálních věcí.

Petr Krčál je ženatý a má tři dcery. 

Problémová práce Petra Krčála, politika narozeného ve Velkém Meziříčí, měla téma Mládež a volný čas. Vykazovala nejvíce shodných částí s bakalářskou prací „Instituce volnočasových aktivit pro eliminaci patologických jevů u dětí a mládeže", která byla obhájena o rok dříve na téže vysoké škole. Na celkem 25 stranách textu Krčál uvádí text identický s dřívější prací, či text uvádí pouze s pozměněným rodem.

Cítil se zaskočený 

Jak píše server Seznam zprávy, při seznámení s výsledky analýzy se Krčál cítil zaskočený. Bývalý ministr prohlásil, že si „neumí vysvětlit“, jak je možné, že se jeho práce v tolika bodech shoduje s výše uvedenou prací obhájenou o rok dříve. Podle serveru Krčál přímo „překlopil“ některé stránky z práce studentky Marie Doležalové. Ta svou „bakalářku“ na stejné škole obhájila v roce 2006. „Víte, ono už je to nějaký rok. Ale myslím si, že jsem na té bakalářce velmi pečlivě pracoval, nejsem si vědom toho, že bych cokoliv opisoval,“ vyjádřil se Petr Krčál pro Seznam zprávy. Shodné jsou i citace pod čarou, v práci Krčála je pouze aktualizované datum.

V práci se taktéž nachází řada neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak Krčál de facto vydává za svoje originální myšlenky.

Politik z Vysočiny reportérům Seznamu tvrdil, že na práci pracoval dlouho a zdrojem mu byly hlavně jeho zkušenosti, dále se odvolal na vedoucího své bakalářské práce slovy: „Měl jsem přísného vedoucího a ten mě za můj přístup pochválil. Věřím jeho posudku.“ Vedoucí Krčálovy bakalářské práce František Vízdal v posudku k práci uvedl, že předmětná práce byla nadprůměrná a ocenil Krčála, že „pracoval samostatně, odpovědně, iniciativně a s entuziasmem.” Krčálova bakalářská práce byla ohodnocena stupněm A.

Na Krčálovu práci se následně zaměřili také experti na odhalování plagiátů z Vysoké školy ekonomické. Dle jejich zjištění je v práci opsáno 40 stran, přičemž celkový rozsah práce včetně příloh je 84 stran, z toho 65 stran textu. Práci označují jako „mix cizích zdrojů" a uvádí: „Jedná se tedy o jistou formu plagiátorství.“

Svolal tiskovku a rezignoval 

Po tomto odhalení svolal Krčál tiskovou konferenci, na níž oznámil svou rezignaci na ministra práce a sociálních věcí. Do úřadu nastoupil 27. června 2018, ve funkci skončil v témže roce 18. července. Na ministerském postu coby 12. ministr práce a sociálních věcí tedy působil 22 dní. Ve funkci ho vystřídala jeho stranická kolegyně Jana Maláčová.

Úplně v pořádku nebyla ani Krčálova magisterská práce, ta byla podrobena analýze po Krčálově rezignaci. Jeho diplomová práce je nazvána Volný čas dospělých, tu vypracoval v roce 2009 na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Prvních 17 stran Krčálovy diplomové práce je zcela identických s jeho dříve vypracovanou problematickou bakalářskou prací. Krčál pouze v některých formulacích obsahujících slovo „bakalářská" nahradil slovem „diplomová". Ovšem i toto nebylo přesně dodrženo, protože v některých částech diplomové práce se stále objevují variace slova „bakalářská".

Dle vyjádření univerzity podle dochované studijní dokumentace Krčál studoval úspěšně a diplomovou práci, která splnila všechny formální náležitosti, obhájil řádně. V době obhajoby Krčálovy práce univerzita nepoužívala antiplagiátorský systém, začala ho používat až v roce 2012.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo práce a sociálních věcí | Zdroj Seznam zprávy, wikipedia

Štítky politika, ministr, rezignace, plagiát, bakalářská práce, diplomová práce, Petr Krčál, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Jen na upřesnění → Petr Krčál nebyl zastupitelem v Poličce, nýbrž v Pol-n-ičce; obci na protilehlém konci Pilské přehrady, ve směru od Žďáru nad Sázavou.

Úterý, 18. července 2023, 11:02Odpovědět

Pět let od rezignace politika z Vysočiny Petra Krčála, měl podvádět při psaní bakalářské práce. Ministrem byl 22 dní | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.