Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Od května se v Jihlavě spustí nová parkovací koncepce. Co si od ní slibují zastupitelé?

Od května bude v Jihlava spuštěna první etapa nové parkovací koncepce. Ta obsahuje několik významných změn, které mají přispět k řešení neustálého růstu vozidel v krajském městě. Jak připravenou koncepci hodnotí jihlavští zastupitelé?

Redakční dotaz: Dávají vám zamýšlená opatření (nové zóny, princip květinky, rozdělení na rezidenty, abonenty a návštěvníky, atd.) smysl? Jaké efekty si od nich slibujete?

Více o parkovací koncepci např. ZDE.

Jaroslav Vymazal (ODS a KDU-ČSL) 

Předně bych chtěl říct, že tým připravující parkovací koncepci se inspiroval v Praze, ale především v Brně, které parkovací koncepci oproti Praze vylepšilo o zmíněnou květinku, a tento systém se velmi osvědčil. Květinka umožňuje efektivnější využití parkovacích míst a snadnější zaparkování rezidentů a abonentů. Přínosem koncepce bude rychlejší a spravedlivější parkování, „úklid“ veřejného prostoru a jeho zkvalitnění. Souvisejícími opatřeními dojde také ke zklidnění dopravy a větší bezpečnosti chodců a cyklistů. S opatřeními jsou občané průběžně seznamováni v Ježkových očích a věřím, že se systém rychle zaběhne.

Petr Paul (SPD) 

Je to jeden z možných způsobů regulace možnosti parkování v přeplněných ulicích měst auty. Rezidentskými místy nevzniknou nová parkovací místa, pouze se problém přesune jinam. Město nafukovací není a ročně přibývá v Jihlavě dalších cca 700 aut. Auta patří ke způsobu našeho života, zvykli jsme si na ně, jsou a budou s námi, jenom je jich stále více a za to můžeme my všichni. Samo parkování v centru města je určitě problematické. Lidé zde bydlí, žijí, pracují. Celý realizovaný projekt koalice má za úkol naplnit také i městskou kasu, neboť neřeší problém s parkováním, ale pouze jej přesouvá jinam. Při jeho spuštění je třeba počítat s tím, že zavládne v nových podmínkách parkování ve městě chaos a lidé nebudou vědět jak, kdy a kde mají a kde nemohou parkovat. To bude velice nepříjemné.

Tereza Kafková (Piráti a Fórum Jihlava) 

Parkovací koncepce je dobrý krok ke kultivaci veřejného prostoru, ochrání místa pro rezidenty a podnikatele, zpoplatní parkování návštěvníků, napomůže zklidnit dopravu tam, kde se lidé pohybují pěšky. Mnohé obyvatele, kteří v Jihlavě dlouhodobě žijí, motivuje přepsat si sem trvalé bydliště, díky kterému Jihlava získá do rozpočtu od státu další finance. Rozdělení na skupiny je dáno zákonem a princip květinky je úspěšně ověřen v zahraničních i českých městech. Problém je, že systém není podrobně projednaný právě s obyvateli a podnikateli, na které dopadá, a řada oprávněných kritických připomínek se proto objevuje až nyní. Vedení města jim mělo naslouchat před schválením koncepce.

Radek Popelka (ANO) 

V první řadě si musíme uvědomit cíl celé koncepce a tím je snaha o regulaci nárůstu vozidel v ulicích. Dnes je běžnou praxí, že v jedné domácnosti jsou alespoň dvě vozidla. Pochopitelně všichni chtějí parkovat u svého domu, ale i u svého zaměstnání. Další nemalé množství parkovacích míst si nárokují návštěvníci a lidé přijíždějící za prací. Řešením je budovat stále nová a nová parkoviště a to z mnoha důvodů nejde. Druhou možností je na stávajících místech upřednostnit „místní“ a nastavit pravidla pro jejich využívání. Celá koncepce vychází ze stávajícího systému parkování v Jihlavě a má se stát jeho funkční nadstavbou.

Radek Rychnovský (Starostové a nezávislí) 

parkování v centru a přilehlých oblastech je dlouhodobě diskutovaným tématem mezi obyvateli našeho města a podnikateli. I jako laik vidím, že počet vozidel roste, doprava houstne a parkovacích míst ubývá. Podle mě je tedy správně, že se město snaží situaci nějak usměrnit. Argumentům pro uváděná opatření rozumím a zní logicky, ale jako zmíněný laik neumím předem posoudit, zda jejich efekt bude či nebude takový, jako je uváděn. Od jejich zavedení bych primárně očekával jasná pravidla a jednoduchou orientaci v nich, jejich vymahatelnost a ve výsledku zjednodušení života hlavně pro obyvatele a podnikatele v uvedených lokalitách. Uvidíme, zda se to podaří.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky politická korida, doprava, MHD, Jihlava, změny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Od května se v Jihlavě spustí nová parkovací koncepce. Co si od ní slibují zastupitelé? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.