Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Opoziční zastupitel Hošek tvrdě kritizuje financování arény, paroduje i předvolební billboardy. Šíří lži a zlobu, je to populista, říká Beke

, aktualizováno 1. února 2023, 8:22

Hodně zostra se jihlavský zastupitel Radek Hošek (STAN) pustil do vládní koalice (ANO s ODS a KDU-ČSL) a svého kolegy Davida Bekeho (ODS) po středečního tiskové konferenci, na které vedení město nastínilo nejbližší plány se stavbou Horácké multifunkční arény (HMA). Hošek zveřejněné detaily tvrdě zkritizoval na Facebooku, následně parodoval i předvolební billboard.

Stavba, která nahradí stávající zimní stadion, má dle nejlevnější předložené cenové nabídky vyjít na 1,9 miliardy korun. Ve středu na mimořádné tiskové konferenci vedení města oznámilo, že dříve plánované, ale nyní již nedostačující zdroje na výstavbu (úvěr města 600 milionů korun, Kraj Vysočina 500 milionů a Národní sportovní agentura 300 milionů) budou doplněny dalšími úvěry města (zhruba dalších 300 milionů korun) a přebytkem hospodaření ve výši 200 milionů.

Demolice zimního stadionu má začít letos v létě, chybějící peníze na stavbu arény najde město v úvěrech a přebytku hospodaření

Začátkem letošního léta by se mohl bourat jihlavský zimní stadion. Ustoupí stavbě Horácké multifunkční arény, která má stát 1,9 miliardy korun. Zdroje financování musí v polovině února schválit zastupitelstvo, počítá se s navýšením úvěru města...

Opozičnímu zastupiteli Radku Hoškovi to vadí. „Finanční zatížení města bude u HMA obrovské. V částce 1,9 miliardy není kompletní stavba včetně vybavení. Dodnes neznáme ani jméno vítězné firmy, která bude HMA stavět, ani její reference,“ poukazuje Hošek. „V současné ekonomické krizi je potřeba investovat racionálně a vytvářet si finanční rezervy, ne nacpat všechny peníze do jednoho megalomanského projektu, ze kterého sice členové ODS vysávají peníze, ale ani zdaleka nebude sloužit většině obyvatel,“ myslí si.

Jméno zhotovitele se přitom může zveřejnit až ve chvíli uzavření výběrového řízení, což se zatím nestalo, protože nebylo dořešené financování. O výše navrhovaném řešení bude rozhodovat jihlavské zastupitelstvo 14. února. Podle nejnovějších informací by Rada města mohla vybrat dodavatele počátkem března a pokud se proti rozhodnutí nikdo neodvolá, mohla by být smlouva se zhotovitelem stavby uzavřena ještě do konce měsíce.  

Hošek si uvědomuje, že se zimním stadionem je potřeba něco udělat. „Na tom se shodneme všichni. Já ale dlouhodobě varuji, že částka 1,9 miliardy není konečná, jedná se v podstatě o cenu stavby bez vnitřního vybavení. Nevíme, kdo bude arénu stavět a určitě se objeví vícepráce. Dobře si pamatuji, že se pár let zpátky koalice bavila o tom, že město zaplatí přibližně 300 milionů. Po volbách už pan Beke tvrdil, že to bude 600 až 800 milionů,“ upozorňuje opoziční politik. „Město na to logicky nemá, koalice ANO, ODS a KDU-ČSL plánuje město na řadu let kvůli své megalomanské aréně zadlužit. Prostě je ten projekt naprosto odfláknutý a pro město je to obrovský risk.“ 

Radek Hošek se dále zajímal o další aspekty stavby: „Kolik budou celkové úroky ze všech úvěrů? Kde jsou vícepráce? Co zakázku přesoutěžit? Už známe provozovatele a náklady na provoz, nebo jedeme stylem po nás potopa?“ Přestože vedení města ve středu oznámilo, že stavba arény neomezí další investiční akce města, Hošek tyto otázky postavil do kontrastu s jinými problémy, které prý Jihlavu trápí, jako jsou nepořádek ve městě, rozbité chodníky a komunikace, nedostatek parkovacích míst, bezpečnostní situace, zastaralá vodohospodářská infrastruktura nebo nedostatek bytů pro mladé.

Hošek se chová jako populista, říká Beke

„Mrzí mě, že pan zastupitel nepřišel diskutovat ani na zastupitelský seminář, ani mě či někoho z kolegů nekontaktoval,“ reaguje na Hoškova slova David Beke, kolega ze zastupitelstva a manažer stavby multifunkční arény, pro Jihlavskou Drbnu. „Pokud by tak totiž učinil, věděl by, že detaily na které se ptá, jsou známé a byly prezentovány právě na semináři, kde mohlo zaznít jetě více informací než na veřejné tiskové konferenci.“„“

„Skutečně jsem se semináře nezúčastnil. V době jeho konání jsem měl dlouhodobě domluvenou pracovní schůzku mimo Jihlavu, kterou jsem se pokoušel neúspěšně přesunout na jiný termín,“ zdůvodňuje svoji absenci Radek Hošek. „Jsem neuvolněným zastupitelem města, to znamená, že tuto funkci vykonávám ve volném čase při své práci,   Semináře se ale účastnili kolegové ze zastupitelského klubu Starostů a nezávislých kandidátů, kteří mi všechny podstatné informace, které tam zazněly, předali,“ říká s tím, že David Beke se měl zavázat k tomu, že že zastupitelům prezentaci ze semináře pošle, do začátku tohoto týdne tak ale prý neučinil.

Právě Bekeho si Hošek vzal na paškál osobně. „Pan Beke, kterého všichni ze svých daní už několik let královsky platíme jako manažera projektu, veřejnosti opakovaně lhal. Tvrdil totiž, že sežene peníze na projekt z jiných zdrojů. Dodnes nesehnal ani korunu, naopak už se ani nestydí veřejně prohlašovat, že město zadluží ještě více! V soukromém sektoru, kde se pohybuji, by takový člověk letěl na hodinu,“ hřímá Hošek.

Bekemu vadí, že i „přes tento evidentní nezájem má potom velkou potřebu bez znalosti informací šířit lži, zlobu a závist prostřednictvím sociálních sítí. Tak se chová populista, ne člověk kterému jde o město a záleží mu na jeho obyvatelích,“ říká jednoznačně člen vládnoucí koalice.

Zajímavou dohrou za Hoškovým vystoupením na sociálních sítích je parodická úprava předvolebního billboardu ODS a KDU-ČSL. Oproti původnímu heslu však v souladu svými předchozími slovy navrhl kromě "Zadlužíme Jihlavu", těž "Podojíme Jihlaváky", "Nabereme úvěry" a "Vyluxujeme rezervy".

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Radek Hošek, David Beke, Horácká multifunkční aréna, Jihlava, billboard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

NOVODOBÍ PRCHALOVÉ V AKCI?

Pokud se nepletu, v dubnu letošního roku uplyne 45 let od začátku stavby jihlavského Prioru. Monolitu obchodního domu, který stojí v centrální části náměstí a zastiňuje okolní gotické a renesanční domy. Stavby, díky které se stala Jihlava nechvalně známou, stavby, nad jejíž existencí na starobylém náměstí se podivují všichni zahraniční návštěvníci a nejen oni. Okolnosti vzniku této ostudy Jihlavy budí i v dnešní době silné reakce jihlavských obyvatel i odborníků.

Nejen moji vrstevníci již hodně dlouhou dobu proklínají bývalého předsedu jihlavského Místního národního výboru Prchala, který na místě historického Kreclu, (také Gröczl nebo Špalíček, ve druhé polovině 14. století nazýván Inter institas, in medio circuli) prosadil stavbu obludného památníku socialismu. Okolnosti, za kterých byl původní Krecl i s cenným historickým balkonem zbourán, raději ponechám bez komentáře, i když si to dobře pamatuji. Není ale nepodobný současnosti. I nyní se bude bezmyšlenkovitě bourat a na místě starého dobrého „zimáku“ stavět megalomanská stavba, kterou nejen že bude velice složité zprovoznit a potom udržet v chodu, ale jež především zadluží město na mnoho let dopředu.

Nechvalně známá budova na jihlavském náměstí hrdě nese na severní straně verš, který je poplatný tehdejší době: „Z bílého jihlavského stříbra králové čeští razívali lva; dnes dělníci a lidé na traktorech říkají s láskou: Naše Jihlava.“
Jsem moc zvědavý, jaký blábol si nechají na arénu složit nynější stavitelé, jaké motto, poplatné novodobým nomenklaturním kádrům, bude hyzdit arénu. A je úplně jedno, jmenují-li se Prchal, či Ryška nebo Beke, nebo jsou-li v pozici předsedy MNV nebo primátora Jihlavy a zastupitele/ manažera stavby multifunkční arény. Jejich odkaz bude podobný.

Nu, postavíme si multifunkční arénu a zadlužíme město. I otcové tohoto megalomanského projektu přiznávají, že jen splátka úvěrů bude Jihlavu po dobu minimálně 15 let stát ročně 60 – 70 milionů Kč, což jen na úrocích činí přes jednu miliardu Kč. Můžeme se oprávněně obávat, že to bude mnohem víc. Peníze pak budou nutně scházet jinde. Nebude buď na opravu kanalizace a vodovodní sítě, na výstavbu nových chodníků a cest, výsadbu nové zeleně v intravilánu centra města, výstavbu protihlukových stěn, nebo bude nedostatek prostředků na revitalizaci bytových domů, řešení naprosto nedostatečných parkovacích míst u nemocnice a Domu zdraví, či instalaci kamerových systémů v částech města se zvýšenou kriminalitou. A tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

Nesouhlasí-li někdo s plánem na neskutečné zadlužení Jihlavy, které sebere Jihlavě na dlouhá léta možnost jinde nutných a potřebných investic, je hned současnými papaláši napadán a dehonestován. Jsou používány argumenty jako třeba z úst pana Bekeho o panu Hoškovi v tomto článku: „má potom velkou potřebu bez znalosti informací šířit lži, zlobu a závist prostřednictvím sociálních sítí. Tak se chová populista, ne člověk kterému jde o město a záleží mu na jeho obyvatelích“.
Člověk se už jen bojí, aby z magistrátních úst nezaznělo: „kdo nejde s námi, jde proti nám“, „v jednotě je síla“, „republice více práce, to je naše agitace“, „ani zrno nazmar“, „s fortelem na silážní jámy“, „dobrý odchov, zdravé tele“, „vždy suché boty pro stavbaře“, či „kupředu! za další úspěchy!“

Uvědomím-li si, kdo nyní ovládá jihlavský magistrát, tak jen čekám, kdy na případnou další kritiku výstavby multifunkční arény zazní, že je to „kampáááň“ a „účelovka“….

Středa, 8. února 2023, 14:24Odpovědět

Tom Puchar

po zkušenostech s jihlavským prohnilím magistrátem za dlouhá léta, se p. Hoškovi nedivím...posledním byl p. Dohnal...a po něm POTOPA

Sobota, 28. ledna 2023, 11:52Odpovědět

Opoziční zastupitel Hošek tvrdě kritizuje financování arény, paroduje i předvolební billboardy. Šíří lži a zlobu, je to populista, říká Beke | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.