Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Nagyovou na předvolebním mítinku doprovázel Babiš. Zněla kritika vlády, pivo se podávalo zdarma

, aktualizováno 29. září 2022, 16:24

Běžně placené parkoviště v jihlavské Křížově ulici se od dnešní 15. hodiny proměnilo v jakousi předvolební slavnost. Jejím hlavním organizátorem bylo hnutí ANO 2011, které do letošních senátních voleb v obvodu 52 nominovalo Janu Nagyovou. Tato pro mnohé kontroverzní kandidátka a také bývalá náměstkyně primátora v Jihlavě, nyní obžalovaná v dotační kauze Čapí hnízdo, během uplynulého volebního víkendu postoupila do druhého kola senátních voleb. V něm poměří síly s dosavadním předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). I on se dnes odpoledne ucházel o přízeň svých voličů, od 16 hodin se ve Smetanových sadech konal koncert známých osobností.

Na parkovišti v Křížově ulici se úderem 15. hodiny rozezněl koncert. Kandidátka do Senátu Nagyová společně s veřejností vyhlížela Andreje Babiše, ten přijel po pár minutách. Na akci dorazila řada návštěvníků, a to jak Nagyových podporovatelů, tak i odpůrci s transparenty. Lidé od hnutí ANO přijímali kšitlovky s již tradičními nápisy Silné Česko či Sorry jako. Zájemci si z akce mohli odnést třeba i látkovou tašku, na níž stojí: „Za Babiše bylo líp." U několika stánků s občerstvením, za něž se neplatilo, se tvořily dlouhé fronty, nechyběly klobásy, nápoje ani atrakce pro děti. 

Park ve Smetanových sadech dnes od 16 hodin ožil koncertem, na němž vystoupili podporovatelé současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jenž postoupil do druhého kola senátních voleb v obvodu 52. V něm poměří síly s Janou Nagyovou, která...

„Máme kšiltovky, abychom se skryli." 

„Pan Babiš říkal jasně na Instagramu, že 5KK porodilo 3KK. Jsou tři základy nové vlády - konspirace, korupce, a jak říkal pan Babiš koukejn. Což je citace pana Babiše, koukejn je jeho výslovnost slova kokain. Jeho kšiltovky jsme si dnes vzali, abychom se skryli," poznamenali redakci Drbny jedni z odpůrců Andreje Babiše, kteří přišli s transparentem, na němž stála tři výše jmenovaná hesla. Na dnešní odpoledne jich ve skupině vyrazilo pět. „Účast je tu až moc vysoká. I věkově. Paní Nagyové se moc kandidovat nechtělo, nebyl to její nápad. Kvůli soudu je hodně medializovaná. A její výrok o tom, že si jde do Senátu pro imunitu? To je jednoznačně bizár. Asi určitě se nepřeřekla," myslí si jeden z přítomných mladých mužů, který dnes přišel se zmíněným transparentem. 

Po 15. hodině si vzal mikrofon bývalý premiér Andrej Babiš, který zhodnotil svoje dřívější působení ve vládě. „Nyní tu vládne polistopadový kartel," prohlašoval Andrej Babiš. Dlouze mluvil také o aktuálním tématu - o energetické krizi. Podle něj se stát dostatečně nestará o své lidi a situaci v ČR srovnával s jinými evropskými zeměmi. Významně se věnoval porovnávání svojí vlády a současné, ke které byl velmi kritický. Témata, o kterých Babiš hovořil, by se ale dala označit převážně jako makroekonomická a přímo nesouvisela s nadcházejícím druhým kolem senátních voleb. Babiš si také myslí to, že v současném „polistopadovém kartelu" jsou i novináři. „Ti rozvrací společnost," myslí si bývalý premiér Babiš. 

Druhé kolo senátních voleb začne v pátek, výsledky budou známé v sobotu. V senátním obvodu 52 Jihlava postoupil do druhého kola Miloš Vystrčil jenž v prvním kole získal 45,62 procenta hlasů. Druhá skončila Jana Nagyová s 30,56 procenta hlasů.

Během kritiky současné vlády připomněl také „covidové období", kdy byl premiérem, a volit mohli i lidé v karanténě. „Za současné Fialovy vlády tito lidé volit nemohli." řekl Babiš. Řeč přišla i na hlavní osobu letošních senátních voleb z hnutí ANO - Janu Nagyovou. „Ona nic neudělala. Jen se prostě zná s Babišem," znělo mimo jiné dnes na její adresu. 

„Mluvím jako tatar, ale snad mi rozumíte." 

„Mluvím sice jako tatar, ale doufám, že jste mi rozumněli," řekl lidem na závěr svého proslovu, po kterém následoval mohutný aplaus. Během projevu Andreje Babiše se z řad jeho odpůrců ozývala slova jako „Hanba! Ostuda!" Dostávaly se jim leckdy vulgární odpovědi, například: „Jděte do p****e." 

Volební mítink Jany Nagyové v Jihlavě

Čtvrtek, 29. září 2022, 15:25

Volební mítink Jany Nagyové v Jihlavě
Volební mítink Jany Nagyové v Jihlavě

K mikrofonu se dostala také bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která pokračovala v rétorice Andreje Babiše. K lidem následně promluvila samotná Jana Nagyová, jež na začátku poděkovala všem voličům za přízeň v komunálních i senátních volbách. Dostala se také ke svému neslavnému výroku o tom, že si „do Senátu půjde pro imunitu." Podle ní to byla chyba, že něco takového řekla, a přiznala, že obsahově to byl nesmysl. Dotkla se i ostře sledované kauzy Čapí hnízdo. „Není dodržována presumpce neviny," poznamenala mimo jiné Jana Nagyová. 

Přišli příznivci i odpůrci

„Pana Babiše jsem si dnes přišla vyslechnout, já volím ANO. Je přece jasné, koho budu i ve druhém kole volit. Paní Nagyovou jsem volila i v prvním kole. Je to velice chytrá ženská a určitě by nám velice pomohla, kdybysme potřebovali. Vždyť jste sám slyšel, co pan Babiš dal za peníze lidem. Víte, co lidem dali ti druzí?" zamyslela se nad otázkami redaktora Drbny seniorka, jež si nepřála být jmenována. 

Na dnešní odpolední setkání v krajském městě dorazila z řad odpůrců i Helena Krčálová. Ta se ve svých odpovědích dotkla hned několika témat. „Víte, co, myslím si, že je potřeba poznat i nepřítele. Přišla jsem si poslechnout i jejich názory. Nezaznělo tu dnes nic překvapivého, jen lžou. Byť ctím presumpci neviny, tak obžalovaný člověk v politice nemá co dělat. A už vůbec ne nikam kandidovat. Jejímu sobotnímu výroku jsme se zasmáli. Její kandidatura je podle mě účelová," sdělila redakci Jihlavské Drbny další účastnice z davu. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky mítink, volby, Senát, kandidát, veřejnost, Jana Nagyová, Andrej Babiš, ANO, Jihlava, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, vláda, ANO 2011, Miloš Vystrčil, ODS, Čapí hnízdo, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nagyovou na předvolebním mítinku doprovázel Babiš. Zněla kritika vlády, pivo se podávalo zdarma | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.