Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké městské investice mohou ustoupit akutním opravám vodohospodářského majetku?

V nedávném rozhovoru náměstek primátorky Petr Ryška připustil, že z důvodu přednostního řešení akutních havárií vodohospodářské a dopravní infrastruktury bude nutné některé investiční akce odsunout. Městských zastupitelů jsme se zeptali, jaké by to dle nich měly být.

Redakční dotaz: Nakolik je toto téma aktuální? Jaké nejbližší plánované investice dle Vás by snesly odklad z výše uvedených důvodů?

Martin Laštovička (KDU-ČSL) 

Nechci se vyhýbat odpovědi, ale poskytnout vám solidné je v tuto chvíli těžké. Na investiční poradě budeme tyto věci řešit a zjišťovat, co bychom mohli obětovat a co ne. Protože je to velmi živé, nejsem úplně schopen vám napsat něco konkrétního. Každý měsíc je jiná vodohospodářská havárie a komplexně posuzujeme, která je závažná a která tolik ne. Kvůli novým závadám aktualizujeme fond obnovy vodohospodářské infrastruktury. Celkově je to složitá situace i s přihlédnutím k tomu, že ekonom po každém odboru chce poškrtat 5-6 milionů z rozpočtu na tento rok. V tu chvíli by byla svělá výpomoc od odborů, které tyto havárie nemají

Martin Hyský (ČSSD) 

Toto téma je značně aktuální a takřka vše se od něj odvíjí. Cestou je rozložení investic do více let, aktuálně „dělat“ pouze akce, jejichž odsouváním by vznikala škoda, typicky tedy havárie. Upřednostnit investice, které i přes nepříznivý vývoj mají potenciál přinést v blízké době provozní úspory. Na rok, či dva vypustit např. opulentní podobu Vánoc. Nerealizovat investiční akce, které přinášejí významnou provozní zátěž budoucích rozpočtů, jako například kulturně-kreativní centrum v areálu bývalé Modety. Na místo toho ve spolupráci se soukromým sektorem připravit investici, která by zatraktivnila zoologickou zahradu jako nejvýznamnější turistický cíl Vysočiny.

Pavel Šlechtický (KSČM) 

Není pochyb, že odsunutí některých investic v nadcházejícím volebním období bude aktuální. Bohužel se stále odsunuje výběrové řízení na dodavatele nové multifunkční haly. Mělo skončit do konce května, teď do poloviny června. Nevíme tak, stále kolik stavba bude stát. Pokud výrazně překročí 1,4 miliardy, musí zastupitelstvo rozhodnout, co s tím. Odsunutí investic za pár milionů nic neřeší. Podle mého názoru nelze šetřit na vodohospodářské a dopravní infrastruktuře, čistotě města. Možné by bylo posunutí dopravního terminálu třeba nových autobusových stání u městského nádraží, poněvadž stávající autobusové nádraží není daleko a vyhovuje. Máme problém s budovou Modety, kde se nám stále místo pro ZOO vnucují neurčité kulturní aktivity výstavy, workschopy. Je třeba se zamyslet hlouběji nad etapizací revitalizace náměstí. Hlavně je třeba o tom konstruktivně jednat a ne jako současná koalice spoléhat na většinu ubohých devatenácti hlasů.

Zdeněk Faltus (ANO) 

Dle mého názoru je třeba znovu důkladně zvážit všechny, myslím opravdu všechny investice, které má město naplánovány. Situace je jiná než před rokem, mnohé se změnilo. Je třeba chránit občany před chudobou. Vím, že městská reprezentace má ve srovnání s vládou jen omezené možnosti, ale je třeba jich využít.

Petr Paul (SPD) 

Ke špatnému stavu vodárenské infrastruktury, o kterém hovoří náměstek primátorky pan Petr Ryška, za SPD říkáme, že to je smutný dozvuk vládnutí ODS, KDU-ČSL, ale i ČSSD na radnici. V roce 1994 zavedly Jihlavu do SVAK MO (potažmo do SVAK Jihlavsko) a nastaly neskutečné problémy, i když měli z řad radních ve strukturách SVAK své (placené) zástupce. Z každé vybírané stokoruny za vodné všichni v Jihlavě platili i kalkulovaných 30 Kč na opravy a rekonstrukce. Dnešní otázka zní: Kde jsou ty peníze, kam přišly (odhadujeme, že se jedná cca jednu miliardu)? Když se téměř nic, krom nutných oprav, neinvestovalo. Proč od roku 1994 SVAK nic do rekonstrukcí vodohospodářské infrastruktury neinvestoval? Koalice si prohlasovala dohodu o vystoupení ze SVAK a město se vzdalo nároků. Říkali jsme, že lidé budou platit znova to, co již jedenkráte zaplatili a dneska se stalo skutečností. Znova se bude platit a hotovo. Městu s převzatými trubkami v zemi ve špatném stavu zůstala pouze „ohlodaná kost“.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelké Eva Nováková (Žijeme Jihlavou!), Daniel Škarka (Fórum Jihlava) a Eva Decroix (ODS) na dotaz redakce ve stanoveném termínu neodpověděli. 

Ohodnoť článek

Foto primanapady.cz

Štítky politická korida, investice, opravy, oprava, havárie, Petr Ryška, KDU-ČSL, Jihlava, ČSSD, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Modeta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké městské investice mohou ustoupit akutním opravám vodohospodářského majetku? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.