Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KRAJSKÉ VOLBY 2016: Kdo kandiduje do krajského zastupitelstva na Vysočině?

Za necelé dva týdny se uskuteční volby do zastupitelstev krajů a do třetiny senátu. V Kraji Vysočina se registrovalo do voleb celkem 21 politických stran, hnutí a koalic. Koho jít volit a kdo má největší šanci si zajistit nejvyšší posty v našem kraji? A kdo vymění nebo doplní stávající strany v našem krajském zastupitelstvu?

Redakce Jihlavské Drbny vybrala pro bližší představení nejsilnější strany na základě výsledků výzkumu aktuálního volebního potenciálu. Potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v kraji v současnosti teoreticky získat, pokud by ji volili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Člověk, který vážně zvažuje volbu strany A a strany B, je tak potenciálním voličem obou z nich. Průzkum vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK pro Českou televizi. Výzkum se konal od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) – číslo 12

Favoritem číslo jedna je v Kraji Vysočina vládnoucí Česká strana sociálně demokratická, jejíž lídrem je současný hejtman Jiří Běhounek. Poslední květnový průzkum přisuzuje socialistům 18,8 % hlasů od rozhodnutých voličů. Pokud by se potvrdil i jejich volební potenciál, mohli by v konečném účtování získat až 31,0 % hlasů. Pro ČSSD to tak dost pravděpodobně znamená další ústup ze slávy. V současném zastupitelstvu totiž má 17 zastupitelů za zisk téměř 30 % hlasů před čtyřmi lety.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Jiří Běhounek (hejtman Kraje Vysočina)
  • Jana Fialová (radní Kraje Vysočina)
  • Martin Hyský (radní Kraje Vysočina)

ANO 2011 (ANO) – číslo 30

Na paty šlape socialistům hnutí Andreje Babiše ANO 2011. To v Kraji Vysočina navrhlo do čela kandidátní listiny manažera Josefa Pavlíka. Květnový průzkum dává hnutí 17,2 % hlasů rozhodnutých voličů. Je však jasné, že ztráta méně než 2 % hlasů na ČSSD může být ještě menší, protože se k ANO přiklání nejvíce váhajících voličů. Pokud se všichni rozhodnou hnutí volit, bude mít ANO v Kraji Vysočina na konci sčítání 27,5 % hlasů.  ANO neobhajuje žádný mandát.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Josef Pavlík (ředitel odboru kontroly a řízení MEDIS)
  • Pavel Franěk (učitel na ZŠ)
  • Lucie Vychrová (odborný zástupce provozovatele JiVaK)

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) – číslo 37

Silnou voličskou základnu má tradičně za sebou Komunistická strana Čech a Moravy. Jestli jejich stálí voliči nezklamou, mohou se komunisti dostat minimálně na 14,3 % hlasů. Celkový výsledek včetně nerozhodnutých voličů by KSČM se ziskem 21,0 % hlasů zařadil na třetí místo. Komunisté skončili v posledních krajských volbách druzí, když získali 11 zastupitelů, a mohli tak vytvořit vládnoucí koalici s vítěznou ČSSD.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Milan Plodík (předseda finančního výboru Kraje Vysočina)
  • Josef Zahradníček (poslanec)
  • Kamil Vejvoda (předseda okresního výboru KSČM Žďár nad Sázavou)

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL) – číslo 24

Své silné zázemí mají na Vysočině také lidovci. Ty vede do krajských voleb bývalý sládek pivovaru Jaromír Kalina. Preference dávají jeho „ovečkám“ jistých 11,5 % hlasů. Společně s nerozhodnutými voliči by se KDU-ČSL mohla dostat až na 19,5 % hlasů. Vypadá to tedy na obdobný výsledek jako před čtyřmi lety, kdy se ziskem přes 12 % získali „lidovci“ 7 mandátů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Jaromír Kalina (náměstek primátora Jihlavy)
  • Josef Herbrych (asistent poslance)
  • Pavel Janoušek (starosta Oslavic)

Občanská demokratická strana (ODS) – číslo 2

Další ze stávajících stran, které mají zastoupení v končícím krajském zastupitelstvu, je Občanská demokratická strana. V posledních volbách do krajského zastupitelstva získala pět mandátů, tento počet ODS téměř jistě neobhájí. Mezi rozhodnutými voliči najde podle květnového průzkumu ODS 6,9 % hlasů. A když se k tomu připočítají i voliči, kteří zatím nejsou stoprocentně rozhodnuti, mohou občanští demokraté skončit s výsledkem 11,5 % hlasů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Zdeněk Geist (podnikatel)
  • Ota Benc (ředitel ZŠ)
  • Jan Procházka (primář traumatologie)

Žijeme Vysočinou - TOP 09 a Zelení - číslo 73

Nejvýše postavenou koalicí tvoří spolupráce stran TOP 09 a Zelení. V květnu měla TOP 09 podle preferencí získat jen 3,0 % hlasů. Nově vzniklá koalice se Stanou zelených však v průzkumu volebního potenciálu překvapila výsledkem 13,0% hlasů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Libor Honzárek (místostarosta Havlíčkova Brodu)
  • Hana Veronika Konvalinková (učitelka)
  • Ladislav Jirků (emeritní rektor VŠPJ)

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Strana Práv Občanů (SPD + SPO) - číslo 78

Další koalicí vytvořily strany s téměř totožnou zkratkou. Koalici tvoří Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů (SPO). Vlastenecké hnutí za národní zájmy a vymahatelnou odpovědnost politiků se v deseti krajích spojilo dohromady s levicovou stranou předsedy Jana Veleby a razí především hesla o obraně naší země před nelegální migrací. Koalice by měla získat 5,4 % jistých hlasů. Když se k ní přikloní i nerozhodnutí voliči, získá uskupení 6,0 % hlasů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Jan Veleba (senátor)
  • Ctibor Čepička (učitel SŠ)
  • Hynek Blaško (generálmajor ve výslužbě)

Starostové PRO VYSOČINU (SPV) - číslo 16

Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté (SNK ED) a Starostové a nezávislí (STAN) se rozhodli, že do krajských voleb 2016 sestaví společnou kandidátku s názvem Starostové pro Vysočinu. V minulých volbách kandidovali Starostové a nezávislí pro Vysočinu společně s TOP 09 a velmi těsně se krajského zastupitelstva dostali. Proto aby se uskupení dostalo do zastupitelstva i tentokrát, muselo by potvrdit většinu ze svého volebního potenciálu, který je stejný jako u předchozí koalice 6,0 % hlasů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Lukáš Vlček (starosta Pacova)
  • Martin Mrkos (ekonom, radní Žďáru nad Sázavou)
  • Pavel Pacal (Místostarosta Třebíče)

ZMĚNA pro Vysočinu (ZPV) - číslo 86  

Nejvyšší pořadové číslo v našem kraji si vylosovala další koalice, tentokrát jde o spojení politických hnutí Změna a Nezávislí. Pokud by toto sdružení naplnilo svůj volební potenciál, také by po říjnových volbách zasedlo v krajském zastupitelstvu a získalo 6,0 % hlasů.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Zdeněk Kopecký (stavební inženýr)
  • Jaromír Barák (ekonom)
  • Jiří Týma (referent jihlavského magistrátu)

Česká pirátská strana (Piráti) – číslo 82

Úspěch na krajském poli může klidně zaznamenat i Česká pirátská strana. Na Vysočině jí volební průzkumy přisuzují jistých 3,3 % hlasů. Piráti tak k úspěchu potřebují získat další hlasy od nerozhodnutých voličů. Jejich volební potenciál je 5,5 % hlasů. Ze stran, které se v průzkumu umístily takto vysoko, mají Piráti suverénně nejméně kandidátů. Na jejich hlasovacím lístku najdeme jen osm jmen. Ve studentských volbách, kde volili studenti středních škol, by volby na Vysočině vyhrála právě Česká pirátská strana.

Čelní představitelé kandidátní listiny:

  • Josef Kořínek (hudebník)
  • Radek Mařán (podnikatel)
  • Hana Hajnová (projektová manažerka)

Starostové pro občany (STO) – číslo 29

Starostové padesáti malých a středních obcí jako jediný kandidující subjekt své kandidáty na volebním lístku seřadili podle abecedy. Voliči si své favority mají vybrat zakroužkováním (maximálně 4 kandidáty). V pořadí volebních potenciálů skončilo sdružení starostů na jedenáctém místě s maximálním možným ziskem 4,5 % hlasů. To by však na účast v zastupitelstvu nestačilo.

Celkem bylo podáno 21 kandidátních listin. Výše je představena silnější polovina kandidujících podle aktuálních průzkumů. Kandidátku dále podaly tyto subjekty: Volte Pravý Blok, Koruna Česká, Strana soukromníků České republiky, Národní demokracie, Úsvit s Blokem proti islamizaci, Moravané, Strana svobodných občanů, NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, Dělnická strana sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Kraj Vysočina, volby, zastupitelstvo kraje, kandidátní listina, ČSSD, ODS, ANO 2011, KSČM, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRAJSKÉ VOLBY 2016: Kdo kandiduje do krajského zastupitelstva na Vysočině? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.