Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Libor Kuchyňa složil i mandát městského zastupitele. Fórum Jihlava už reálně neexistuje, říká

Jihlavský zastupitel Libor Kuchyňa týden poté, co oznámil svůj konec v Radě města Jihlava, rezignuje také na svůj post v zastupitelstvu. Svůj krok připisuje zejména problémům v mateřském Fóru Jihlava, za které byl zvolen.

„Problémy, kvůli kterým jsem se rozhodl skončit v Radě města, byly především problémy Fóra Jihlava, které už – jak paní primátorka nedávno sama podotkla – reálně neexistuje,“ zopakoval ve čtvrtek Libor Kuchyňa v dopise, kterým oznamuje svoji rezignaci na post v jihlavském zastupitelstvu. 

Za slovy z minulého týdne, že se zastupitelům zvoleným za Fórum nedaří prosazovat původní vize a volební program, si pevně stojí i nadále. „A mrzí mě, že to tak jiní členové zastupitelského klubu nevidí. Podotýkám, že toto není problémem našich partnerů,“ říká Kuchyňa po tvrdé kritice ze strany teď již bývalých koaličních kolegů Davida Bekeho (ODS) a Martina Laštovičky (KDU-ČSL) a dodává: „Těžko může mít Fórum jednotnou pozici, když se neschází.“

Za velmi nestandardní a neprofesionální z hlediska formy, zarážející z hlediska obsahu. Tak vnímají koaliční partneři z ODS a KDU-ČSL středeční rezignaci Libora Kuchyni (Fórum Jihlava) na post v devítičlenné Radě města Jihlavy.

Jak dále uvedl, jeho záměrem nikdy nebylo shodit koalici v krajském městě pár měsíců před volbami. „Vzhledem ke zmíněným okolnostem tak svou rezignaci považuji za nejlepší řešení. Nedokáži si představit, že bych dle koaliční smlouvy nadále hlasoval bezvýhradně pro všechny návrhy současné koalice, které dle mého názoru nejsou v souladu s vizí, kterou jsme voličům jako Fórum slibovali,“ myslí si Libor Kuchyňa. 

„A nemyslím si, že bych ve svých přesvědčeních byl přehnaný idealista, co se neumí vypořádat s politickou realitou a dělat přijatelné kompromisy, jak se nyní někteří snaží vykreslit. Mé tříleté působení v zastupitelstvu loajalitu ke koalici dokazuje,“ dodal.

Explicitně zmínil svůj problém například s Horáckou multifunkční arénu nebo rozdělováním sportovních dotací, které proběhlo na prosincovém zastupitelstvu. „Projekt Horácké multifunkční arény je krásný a se zimním stadionem se musí něco dělat, ale výstavbu arény v rozsahu, jaký město plánuje, vidím za současné ekonomické situace jako velké riziko nad jeho možnostmi. A kolegům jsem to v minulosti opakovaně sděloval,“ říká. Záměr rezignovat na post zastupitele avizoval, stejně jako předtím svůj odchod z rady, s předstihem na jednání STAN Jihlavsko.

Odmítám, že bych rezignací zahájil volební kampaň

Zároveň však odmítá nařčení, že by svým odchodem z rady města a zastupitelstva zahájil volební kampaň. „Že jsem předsedou STAN Jihlavsko, není žádné tajemství. Starostové a nezávislí zaštítili kandidátku Fóra Jihlava a finančně přispěli na kampaň. Hnutí STAN se mimochodem objevuje i v koaliční smlouvě. A kolegům ve Fóru, když se ještě scházelo, jsem přesto o svém angažmá u Starostů opakovaně transparentně říkal a žádal o podporu,“ říká zastupitel Libor Kuchyňa s tím, že se navíc v nadcházejících komunálních volbách nehodlá ucházet o místo v čele kandidátky.

Zajímavostí je, že jihlavská primátorka Karolína Koubová, která oznámila odchod od Starostů, krajský výbor hnutí STAN na Vysočině doposud neopustila. „A zatímco paní primátorka na podzim plánuje kandidaturu za jinou politickou stranu, má jako členka krajského výboru stále přístup ke všem strategickým informacím Starostů a nezávislých,“ upozorňuje Kuchyňa.

Ten ocenil i rekace, kterých se dočkal po svém prvním rezignačním dopisu. „Děkuji všem za velkou vlnu podpory a pochopení, co se ke mně po rezignaci na post radního dostala. Veřejného života se ve svém rodném městě budu účastnit dál bez ohledu na to, jestli jsem, nebo nejsem členem zastupitelstva. Osobně se cítím jako hrdý Jihlavák a aktivní soused ve svém městě a nikdo mi to nemůže zkazit,“ uzavřel Kuchyňa.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto starostove-nezavisli.cz | Zdroj STAN

Štítky Libor Kuchyňa, rezignace, zastupitelstvo, Jihlava, rada obce, Starostové a nezávislí, koalice, ODS, KDU-ČSL, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Kuchyňa složil i mandát městského zastupitele. Fórum Jihlava už reálně neexistuje, říká | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.