Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rodák z Vysočiny a politik Ivo Strejček slaví jubileum. Bývalý europoslanec byl i mluvčím Václava Klause

Přesně před 60 lety se v Novém Městě na Moravě narodil Ivo Strejček, český politik a učitel. Tento rodák z Vysočiny má za sebou bohaté zkušenosti v politice, mimo jiné byl europoslancem a také spolupracoval s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

Šedesátiletý Ivo Strejček vyrůstal ve Žďáru nad Sázavou, kde vystudoval tamní gymnázium. Po studiích na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se stal učitelem. Do roku 1996 učil angličtinu na 4. základní škole ve Žďáru nad Sázavou.

V letech 1996 až 1997 byl mluvčím předsedy vlády ČR Václava Klause. V období 2002 až 2004 byl poradcem místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za ODS.

Od roku 1998 do roku 2010 pracoval jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002–2005.

V roce 2011 se stal spoluzakladatelem Institutu pro studium ekonomiky a politiky, liberálně-konzervativního think-tanku, kde pracuje v jeho vědecké radě. Od roku 2012, kdy byl založen Institut Václava Klause, je spolu s Václavem Klausem a Ladislavem Jaklem členem správní rady Institutu. Od roku 2013 je poradcem prezidenta Václava Klause.

Působení v Evropského parlamentu

V roce 2004 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu, kde působil v hospodářském a měnovém výboru a v delegaci Smíšeného parlamentního výboru EU-Chorvatsko. V červnu 2009 svůj poslanecký mandát obhájil a byl znovu zařazen do Hospodářského a měnového výboru.  Byl zde členem frakce Skupina Evropských konzervativců a reformistů. V roce 2014 již nekandidoval.

Z ODS do Trikolóry

V roce 2019 vystoupil z ODS. Začal spolupracovat s hnutím Trikolóra, stal se jejím členem a předsedou krajské organizace Vysočina.

Ivo Strejček je ženatý a má dvě děti, z cizích jazyků ovládá angličtinu a ruštinu. 

Ohodnoť článek

Foto ODS

Štítky narozeniny, jubileum, politika, Ivo Strejček, Vysočina, Václav Klaus mladší, Kraj Vysočina, ODS, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Masarykova univerzita, Evropský parlament, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodák z Vysočiny a politik Ivo Strejček slaví jubileum. Bývalý europoslanec byl i mluvčím Václava Klause | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.