Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jsem ráda, že mě bude Hrad žalovat. Díky tomu vyjde najevo, co se dělo v Lánech, říká exministryně Stehlíková

Jméno lékařky a exministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (LES) stále rezonuje médii. Vedle už dříve avizované žaloby na ochranu osobnosti zvažuje Hrad i další právní kroky vůči její osobě poté, co před volbami do Poslanecké sněmovny, a tedy i před převozem Zemana do nemocnice uvedla, že prezidentovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Na twitteru 5. října mimo jiné napsala, že „Zeman skokově zdementněl“ a že následkem abstinence při předchozí zářijové hospitalizaci se o něj pokoušelo delirium tremens. Jak potvrdila v rozhovoru pro Drbnu, za svými slovy si i s odstupem času stojí.

Džamila Stehlíková je lékařka, univerzitní pedagožka, blogerka a politička kazašské národnosti žijící od roku 1988 v České republice. V letech 2007 až 2009 byla ministryní pro lidská práva a národnostní menšiny ČR ve druhé Topolánkově vládě a v letech 1998 až 2010 zastupitelka města Chomutov. Byla také místopředsedkyní a členkou Strany zelených, od roku 2017 byla místopředsedkyní a od roku 2021 je předsedkyní LES.

Vedle avizované žaloby na ochranu osobnosti zvažuje Hrad i další právní kroky vůči vám za to, jakým způsobem jste se veřejně vyjadřovala ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Co na to říkáte?
Hrad chce bez ohledu na verdikty lékařů navodit dojem, že je prezident zdráv. Aby ta alternativní realita, kterou vytváří měla všechny prvky, včetně toho, že někdo musí pykat, tak jsem čekala, že žaloba přijde. Když se zdravotní stav Miloše Zemana zlepšil, začalo se policií vyšetřovat, jestli skutečně nedošlo k zanedbání péče. Pochopitelně proto zvolil Hrad taktiku, že nejlepší obrana je útok. V podstatě je to žaloba na lékaře, který upozornil, že je pan prezident držen v Lánech bez odpovídající péče.

Trváte tedy stále na tom, co jste řekla již dříve?
Ano, trvám na tom, že k zanedbání péče v Lánech docházelo. Trvám na tom, že bylo nezbytně nutné zasáhnout s cílem ochránit život pacienta, seniora, který je zneužíván. Podívejte se, třeba ta milost, kterou oznámil Ovčáček 14. října. Nakonec bylo ohlášeno, že byla podepsána před odvozem, v moment, kdy byl ten člověk prokazatelně v bezvědomí. Bylo zapotřebí držet ho v Lánech, aby mohl činit politické obchody. Pověřit Babiše, udělit milost. Hradní sebranka na to spěchala. Nebýt statečnosti novináře, který zveřejnil záběr pana prezidenta v neutěšeném stavu převezeného do nemocnice, tak by lidé kolem Zemana popřeli i nos mezi očima. Vždyť Mynář řekl o člověku, který je v bezvědomí, že spal. To je nehorázné.

Připravujete se tedy na soudní spor?
Jsem vlastně ráda, že mě bude Hrad žalovat. Díky tomu vyjde najevo, a to i díky svědkům, jak to tehdy bylo v Lánech. Zatím toho na policii moc neřekli, tak uvidíme, jak to bude u soudu. Za sebe ale říkám, že je vysoce nemorální žalovat lékaře, který bojoval o záchranu prezidenta. Myslím si, že Zeman bude při tomto sporu chránit své okolí. Sama neznám v dějinách České republiky tak dramatický moment, aby okolí prezidenta zacházelo se zdravím hlavy státu tak hyenisticky a mafiánsky. Jsem přesvědčena, že je stále pod jejich vlivem.

Jak na vás působil Miloš Zeman například při rozhovoru pro Frekvenci 1?
Ten rozhovor byl velice narychlo sjednán před svoláním lékařského konsilia, které mělo odhalit pravdu o nezpůsobilosti prezidenta. To je ta taktika okolí Miloše Zemana. Jakmile mají lékaři něco říct, tak okolí prezidenta vytváří kouřovou clonu, která má ukázat, že je na tom prezident lépe, než to říkají lékaři. Lidé kolem prezidenta neustále chtějí ukazovat, že jsou tu nějaké skupiny, tu senátoři, tu nějaká Stehlíková, které jsou proti prezidentovi a chtějí ho připravit o pravomoce. Cílem Hradu bylo zabránit aktivaci článku 66.

Právě téma aktivace tohoto článku již není podle všeho „na stole“. Vidíte to podobně?
Politici naskočili na tento alternativní narativ a neměli odvahu projednat důvody pro aktivaci článku 66, neměli ani odvahu projednat lékařskou zprávu nebo dotáhnout záměr zeptat se ošetřujících lékařů na stav prezidenta. Politici jednoduše couvli. V tuto chvíli je to krok nevratný a memento je ztracené. Vidíme, že nejtěžší politickou váhou na scéně je právě prezident Zeman.

Vaše slova o zdravotním stavu prezidenta rozpoutala na sociálních sítích poměrně velkou diskuzi. Čelila jste výhrůžkám?
Ano, ale v době, kdy jsem byla ministryní, tak to bylo asi horší. To jsem čelila i výhrůžkám smrtí. Tam zasáhla policie a dotyčného zatkla. Nesmíte začít přemýšlet nad tím, jestli máte něco udělat jen kvůli tomu, že se bojíte. Pokud by k tomu společnost takto přistupovala, tak tady za chvíli budete mít druhého Lukašenka. Právě k tomu směřuje politika Hradu. Vyzobu si pár jednotlivců, obviním je, ať se všichni bojí a ať si zváží své výroky. Já se nebojím říct, jak to je. Pan prezident je člověk závislý na alkoholu s jaterní cirhózou, kterou vyvolal alkohol. Prodělal delirantní stav, má alkoholovou encefalopatii. Díky tomu, že abstinuje, se zlepšil jeho zdravotní stav. Klíčem k tomu zázraku je nejen skvělá lékařská péče, ale také právě zmíněná abstinence. Tento lékařský příběh je součástí velkých dějin.

Před několika málo minutami byla v jihlavském centru Pirátů Jipice podepsána koaliční dohoda. Ke spolupráci se zavázalo Fórum Jihlava, KDU – ČSL, ODS a Žijeme Jihlavou! Primátorkou Jihlavy bude jednička uskupení Fórum Jihlava Karolína Koubová,...

Právě díky zlepšení zdravotního stavu byla před nedávnem povolena návštěva prezidenta Andrejem Babišem. Z premiéra se po nedávných volbách stává opoziční poslanec. Může být pro něho vůbec opoziční práce zajímavá?
Opoziční práce pro něho bude cesta na Hrad. Pokud bude někdo z ANO kandidovat, bude to jedině on. Nikdy by nepřipustil, aby kandidoval někdo jiný. Jeho prací teď bude odstřelování koaliční vlády, která se rýsuje. Máme tu zhoršující se koronavirovou situaci, energetickou krizi, inflaci a spoustu dalších problémů. To jsou všechno reálné hrozby, kterými bude opozice nevybíravě odstřelovat vládu. Často jde o chyby právě vlády Andreje Babiše, které bude chtít hodit na novou vládu. Lidé ale mají krátkou paměť.

Od vašeho odchodu z pozice ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny uplynulo letos 12 let. Neuvažujete o pokusu vrátit se do vrcholové politiky?
Když se dívám na aktuální politickou situaci, říkám si, že jsem měla štěstí, že jsem stihla kousek našeho předsednictví v EU. V té době jsme si skutečně myslela, že je to pomyslný konec dějin, ve smyslu, že liberální demokracie vítězí a není alternativa. Za těch dvanáct let se politická scéna úplně změnila. Bojujeme o to, abychom udrželi západní směřování a nevolili populisty, kteří samotnou politickou soutěž převálcují penězi a kumulováním moci. Podívejte se na Babiše. Ten svého času kumuloval moc exekutivní, mediální i finanční. Pokoušel se ovlivňovat i moc soudní. To mu nevyšlo, a proto máme stále právní stát. Musím říct, že by mě asi bavilo se do toho vrátit, už jen kvůli tomu, že vidím, že není konec těch dějin, jak jsme si naivně mysleli. Navíc díky výhře demokratické opozice ve volbách máme šanci nezařadit se po boku Polska nebo Maďarska směrem pryč z EU. Máme našlápnuto k tomu, abychom porazili populistický nacionalismus a autoritarismus. Nejspíš ale nebudu tím člověkem, co hodlá někam kandidovat a zapojí se do toho pomyslného „boje“. Mou ambicí je podílet se na konceptu, který by připravil mladé lidi na vstup do politického souboje.

V červnu letošního roku jste v čele Liberálně ekologické strany vystřídala Martina Bursíka. Jaká je vize vaší strany?
Vizí zůstávají hodnoty lidských práv, havlovská politika, ochrana klimatu a ochrana médií veřejné služby. Nechceme být jako Zelení, budovat si svůj „píseček“ a ubírat těm velkým politickým blokům nebo integrálním projektům voliče. Škoda každého hlasu, co šel Zeleným, byť to může znít jako kacířství. Chybělo totiž málo a ta „demokoalice“ nemusela mít většinu, kterou měla. Vidím tedy vizi v tom, že budeme poskytovat expertní zázemí, které máme. To v podstatě už děláme. Právě třeba vámi zmíněný Martin Bursík byl nyní v Glasgow s náměstkem primátora Prahy Petrem Hlubučkem a primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem. Společně prezentovali klimatický plán Prahy. Ačkoliv nejsem v žádné struktuře a jsem ve výboru pro sexuální menšiny, mám určitý vliv v lidskoprávní komunitě a mohu nabídnout své znalosti a zkušenost.

Náš rozhovor děláme skrze videohovor, a to i kvůli covidu. Přinesla světová pandemie tohoto onemocnění něco pozitivního společnosti?
Covid ukázal, že se politika musí opírat o důkazy a experty. Nelze dělat populistickou politiku a do nekonečna lhát. To se ukázalo i u nás. Hlavní manažer pro očkování, premiér Babiš, projevil, že vlastně žádným manažerem není. Máme tady tisíce mrtvých, kteří zemřít nemuseli.  Pokud nás má covid něco naučit, tak postoj k vědě. Západ nese vakcínu, vědu a ukázku toho, jak efektivně spravovat takovou pohromu. Naopak Rusko a východní autoritářské režimy přežívají pandemii skrze lhaní, jen aby se udržely u moci. V důsledku toho umírá mnoho lidí zbytečně. My jsme někde uprostřed. Směřujeme k Západu, ale Babišův styl řízení je takový východní, orientální. Hodně na sílu a autoritářský.

Vláda se nyní snaží zvýšit proočkovanost zveřejněním šokujících snímků z nemocničního prostředí. Myslíte si jako psycholožka, že podobný krok může fungovat, nebo je spíše kontraproduktivní?
Vláda vše zameškala. Populisticky neudělala žádná opatření před volbami, protože se bála veřejného mínění. To je práce nejen Andreje Babiše, ale také jeho dvorního poskoka Adama Vojtěcha. Teď na poslední chvíli se to snaží dohánět. Pokud může něco zabrat, tak pozitivní kampaň. Například když dáte za očkování nějakou částku, třeba tisíc korun. A neobejdeme se ani bez dalších jasných vládních opatření. Proto potřebujeme novou vládu co nejdříve, nemoc či rozmary prezidenta nemohou stát v cestě záchraně životů tisíců lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Doležal Michal

Štítky Zeman, rozhovor, Stehlíková, hrad, covid, LES, Pražský hrad, Miloš Zeman, Džamila Stehlíková, Zámek Lány, Andrej Babiš, lidská práva, volby, Poslanecká sněmovna ČR, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem ráda, že mě bude Hrad žalovat. Díky tomu vyjde najevo, co se dělo v Lánech, říká exministryně Stehlíková | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.