Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Bezpečnost v centru města. Co může město udělat pro její zlepšení?

Stále častěji jihlavskou společností rezonuje problematika bezpečnosti v centru města, zvláště po setmění. Magistrát na toto téma organizuje besedy, hledá cesty, jak situaci uklidnit. Jaký postoj k tomu zaujali oslovení městští zastupitelé v pravidelné rubrice Politická korida?

Redakční dotaz: Vnímáte i vy téma bezpečnosti v centru Jihlavy jako naléhavé? Co s ním může nebo by mělo město dělat?

Pavel Šlechtický (KSČM) 

Bezpečnost v centru města zejména ve večerních hodinách je velmi diskutovaná mezi lidmi bydlícími v centru i v sociálních sítích. Jedná se především o Masarykovo náměstí. Osobně se mně to obtížně hodnotí. V centru města nebydlím. V Jihlavě jsem se vždy cítil a cítím zcela bezpečně. Je pravdou, že do středu města se přestěhovali v poslední době méně přizpůsobiví lidé a jejich děti. Samozřejmě jsou na Masarykově náměstí také více vidět a slyšet a na jejich chování jsou stížností. Domnívám se, že je to především pocitová záležitost mnohdy vyplývající z neslušného chování některých jedinců. Je na lidech, aby nebyli k tomu lhostejní, děti napomenuli, ve vážnějším případě to oznámili Městské policii. Přestupková a trestní činnost zde ale není podle dostupných údajů velká. Jistě je třeba, aby se Městská policie středu města dále věnovala. Zejména všímat si shlukování více osob a dodržování nočního klidu po 22. hodině.

Radek Popelka (ANO) 

Každé téma, které rezonuje společností, je naléhavé. Navíc bezpečnost v centru je téma, o kterém Jihlava mluví již řadu let. Náš recept na bezpečnost jsme již dříve shrnuli do hesla „rozsvítíme náměstí“. Cílem bylo a je dotáhnout k realizaci záměr revitalizace náměstí. Ruku v ruce s tímto projektem je nutné vrátit centru život. Dnes návštěvnost centra doslova kopíruje provozní dobu obchodů, úřadů a služeb. Osobně si umím představit nějaký dotační program, který tuto provozní dobu výrazně rozšíří. Možnou cestou k oživení centra jsou trhy. Pravidelné, otevřené pro všechny prodejce. Třeba v neděli odpoledne. Temné a prázdné centrum plné pochybných ubytoven nikdy bezpečné nebude.

Petr Paul (SPD)

Je-li jevem "špatná bezpečnost v centru města", vidím jeho příčinu v neskonalé štědrosti sociálního systému za posledních 30 let k určitým cílovým skupinám. Následkem je buď přesvědčování stále dokola a říkám, že s efektem velké nuly. Nebo aktivní přístup ve spojení se stežujícími si obyvateli. Třetí cestu neznám. Chci pochválit pracovníky Městské policie v Jihlavě, že nečekali na zázraky při přesvědčování oněch cílových skupin a realizovali opatření - stálou přítomnost strážníků v centru města. MP má dobře fungující kamerový systém ve městě, strážníky v pohotovosti, pracují v jejich řadách asistenti prevence atd. Neprojeví-li občané svoji odpovědnost, jsou-li přítomni nepřístojnosti a bezprostředně neupozorní strážníky (osobně nebo tel. 156), jsou pozdější připomínky pouze řeči. Co myslíte, je řešením občanská aktivita, nebo pasívní přístup?

Daniel Škarka (Fórum Jihlava)

Vnímáme, že část veřejnosti se v centru města z různých důvodů necítí bezpečně. Za sebe jsem identifikoval několik témat, která Jihlavané řeší a u části občanů mohou snižovat pocit bezpečí, přestože statistiky ohledně trestných činů se nezhoršují. Jsou jimi romsko-neromské soužití, osoby bez domova, neorganizovaná mládež, nadměrné užívání alkoholu a nealkoholových drog, případně s touto konzumací spojené nevhodné či patologické projevy chování, cizinci ve veřejném prostoru, a okrajově osoby s duševní poruchou. Dále pak jsou zmiňována témata jako vzhled některých ulic, čistota města, osvětlení některých míst.

Ke každému tématu je potřeba přistupovat jinak. Určitě je dobré kultivovat veřejný prostor, dále pak efektivněji pracovat s neorganizovanou mládeží, pracovat s tématem bytové nouze a předcházet situacím vzniku bezdomovectví a nárůstu počtu osob bez domova v ulicích města, zlepšovat romsko-neromské vztahy, vzájemnou důvěru a solidaritu, zlepšovat a rozvíjet preventivní aktivity v oblasti konzumace alkoholu a nealkoholových drog atd. Těch možností je nepřeberné množství, limitem jsou však dostupné finance, které lze na jednotlivé opatření či projekty využít.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé Eva Decroix (ODS), Eva Nováková (ŽiJ!), Jaromír Kalina (KDU-ČSL) a Rudolf Chloupek (ČSSD) na dotaz redakce do publikace článku neodpověděli.

Ohodnoť článek

Foto vysocina.eu

Štítky politická korida, Jihlava, centrum, bezpečnost, centrum města, KSČM, obecní policie, Eva Nováková, Eva Decroix, Rudolf Chloupek, Jaromír Kalina, Radek Popelka, Petr Paul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Bezpečnost v centru města. Co může město udělat pro její zlepšení? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.