Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Pošta ze sídlišť za město? Jak reagují zastupitelé?

Je to téma, které několik týdnů hýbe jihlavskou společností, ale stále je otevřené a živé, však se dotýká mnoha tisíc lidí. Řeč je samozřejmě o plánovaném zrušení poboček České pošty v Erbenově a Březinově ulici a jejich přesun do nového obchodního centra Aventin na pelhřimovské výpadovce. Zaznívá mnoho negativních a protestních hlasů, jaký názor mají jihlavští zastupitelé?

Článek s uvedenou problematikou ZDE.

Redakční dotaz: Jak tento postoj a plán České pošty hodnotíte? Jaká reakce by měla ze strany města přijít?

Martin Hyský (ČSSD) 

Vůbec jsem nepochopil, proč se má „restrukturalizace“ dotknout třeba pobočky na největším jihlavském sídlišti. Služby podniku Česká pošta, s. p. nelze srovnávat se službami zásilkových firem, které si mohou vyzobávat komerčně zajímavé činnosti. Pošta samozřejmě musí hlídat své náklady, na druhou stranu nemůže tupě škrtat, stejně jako to nemohou činit jiní nositelé služeb poskytovaných ve veřejném zájmu. Místo zřizování provozu na okraji města, by druhou hlavní poštou mohla být pobočka na Březinkách, která je dobře dostupná MHD, pěšky i autem. Jsem rád, že zástupci Pošty přijdou na jednání zastupitelstva, kde se pokusíme najít řešení, které bude pro obyvatele města příznivé.

Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava) 

Postoj a plán České pošty hodnotím velmi negativně. Trendem moderního města je mít kvalitní služby dostupné lidem a to nejlépe v docházkové vzdálenosti, či dopravou MHD. Na sídlišti kolem ulice Erbenova a na Březinkách žije velké množství seniorů, pro které jsou tyto pobočky velmi důležité. Uzavření poboček by pro ně i další obyvatele bylo velkou komplikací. Město Jihlava, jeho radní i zastupitelé se shodli na tom, že udělají maximum, aby tyto pobočky byly zachované. Česká pošta je státní podnik, spadající pod Ministerstvo vnitra. Kompetence konečného rozhodnutí je na jejich straně. Jsem rád, že občanská aktivita se vyvinula na maximum a jasně dala najevo, že takovéto rozhodnutí není přijatelné a volení zástupci města se za tyto iniciativy postavili.

Eva Nováková (Žijeme Jihlavou!) 

Jako pro koalici Žijeme Jihlavou! i jako pro Piráty je pro nás klíčový koncept města krátkých vzdáleností a dostupnosti služeb pro všechny skupiny obyvatel v místě jejich bydliště. Druhým důležitým pilířem je zapojování veřejnosti do tvorby politik a rozhodování. Už z toho vyplývá, že avizovaný krok České pošty nevnímáme pozitivně. Vítáme aktivity občanů i to, že se v této situaci spojili politici napříč celým spektrem a začali jednat. Roli města vidím ve zprostředkování komunikace s veřejností a zastupování jejích oprávněných zájmů. Služby pošty nejsou jen o doručování důchodů či zásilek, ale takto významná instituce má dopady na podobu celé komunity, kvalitu života ve městě a pocit spojení s místem.

Tomáš Havlík (SPD) 

Za zastupitelský klub SPD chápeme, že Česká pošta už roky reorganizuje svoji strukturu, jako odezvu na řadu společenských vlivů. Naše reakce za klub SPD na otevřený dopis organizátorů petice proti rušení některých poboček v Jihlavě byla okamžitá. Petantům jsme ještě téhož dne (17.6.2021) po obdržení jejich výzvy zastupitelům odpověděli, že jsme se ve věci rušení některých poboček v Jihlavě spojili s naším poslancem, předsedou bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, panem Radkem Kotenem a pan poslanec ihned, vzápětí, interpeloval ministra vnitra pana Hamáčka za ČSSD, do jehož kompetence Česká pošta patří a v jehož gesci i reorganizace České pošty probíhají. Jihlavské veřejnosti touto formou říkáme, že odpověď pana ministra Hamáčka za ČSSD zveřejníme na našich fb. stránkách "SPD Jihlava" poté, až pan ministr panu poslanci odpoví, tedy potažmo nám všem, občanům Jihlavy. Dále, na příštím zastupitelstvu města, 29. června je vedením města přizván zástupce České pošty, aby se k reorganizaci za Českou poštu vyjádřil.

Martin Laštovička (KDU-ČSL) 

Je to selhání manažerů České Pošty, kterým nejde o klienty (občany města), ale na prvním místě o vlastní byznys. Přitom Česká Pošta je tradiční státní firma, která vznikla kvůli tomu, aby zasílala dopisy občanů a byla pro ně dostupná finančně i místně. Dnešní Česká Pošta a její současní manažeři se obrací proti vlastnímu poslání firmy. Reakce města by měla být jasná a to na straně občanů. Byznys s Aventinem mimo město přece nemůže nahradit dobrou dostupnost stávajících poboček na Březinkách a Erbenově ulici.

Radek Popelka (ANO)  

Hnutí ANO velice pozorně a se znepokojením sleduje dění okolo reorganizace služeb České pošty na území našeho města. Jsme zásadně proti rušení stávajících poboček a omezování dostupnosti této „veřejné“ služby pro občany města Jihlavy. Se znepokojením sledujeme prohlášení jednotlivých členů vedení města, která naznačují, že minimálně primátorka Koubová (STAN – Fórum Jihlava) byla s tímto krokem seznámena a přislíbila aktivní účast města na jeho realizaci. Pro obranu zájmů občanů Jihlavy jsme připravili dva návrhy usnesení, kterými se zastupitelé přihlásí k probíhající petici a zároveň žádáme zveřejnění všech dokladů o komunikaci představitelů města se zástupci České pošty. Tyto návrhy se pokusíme zařadit na program úterního zasedání Zastupitelstva a získat podporu pro jejich schválení.

Vítězslav Schrek (ODS) 

ODS v Jihlavě plně stojí za občany našeho města a bude bránit dostupnost služeb v místech kde bydlí tisíce lidí. Jsme proti nápadům, které vymisťují služby státního podniku mimo obytné části města a jsme proti redukci služeb pošty ve stávajících lokalitách. Nejprve by mělo dojít razantním způsobem ke zkvalitnění stávajících služeb pošty, které až na čestné výjimky již řadu let vykazují řadu závad. Místo nabízení pojištění a hraček na pobočkách bych přivítal rychlost, flexibilnost a ochotu při službě zákazníkovi (občanovi), který hradí ztrátu fungování této firmy. Budeme tvrdě bránit občany města před experimenty v polích. V úterý 29. 6. se koná zastupitelstvo města. Pokud se situace nebude vyvíjet dobře, jsme s Miloš Vystrčil připraveni k jednání přímo s generálním ředitelem pošty.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovený městský zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM) na dotaz redakce do publikace článku neodpověděl.

Potvrzeno, pošta zavře dvě jihlavské pobočky. Nová v Aventinu bude jednou z nejmodernějších, tvrdí vedení podniku

To, co poslední dny a týdny prosakovalo na veřejnost skrz sociální sítě a vyvolávalo to vlnu nevole, se stane skutečností. Od listopadu se sloučí pobočky České pošty v Erbenově a Březinově ulici a následně se přesunou do prostor nového obchodního...

Ohodnoť článek

Foto Česká pošta

Štítky politická korida, Česká pošta, rušení, Aventin, stěhování, Jihlava, sídliště, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, Martin Hyský, Jan Hamáček, Březinka, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Pošta ze sídlišť za město? Jak reagují zastupitelé? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.