Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Sněmovna chce zakázat klecové chovy slepic v ČR od roku 2027

, aktualizováno 16. září 2020, 13:12

Sněmovna dnes schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) byl proti, neboť chce zákaz prosadit nejdříve v Evropské unii. Rada EU se má návrhem zabývat v pondělí, poznamenal.

Zastánci zákazu argumentují tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky. Uváděli, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují.

Odpůrci zase poukazovali na to, že zákaz poškodí české chovatele vůči ostatním v EU a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí.

S klecovým chovem dlouhodobě nesouhlasí třeba spolek Obránci zvířat (OBRAZ), který od loňského pořádal řadu kampaní, jež měly jasný cíl - zakázat klecový chov slepic.

OBRAZ: Děkujeme všem poslancům

„Je to fantastický úspěch nejen pro čtyři miliony českých slepic, ale i pro ochranu zvířat celkově. Děkujeme všem poslancům, kteří zákaz klecí podpořili. Sluší se též poděkovat všem, kteří se nejrůznějšími způsoby zapojili do kampaně. Všichni víme, že bez ohromného společenského tlaku by k žádné změně nedošlo," vyjádřil se za OBRAZ krátce po dnešním jednání poslanců Marek Voršilka. A dodává, že teď už zbývá jen přesvědčit Senát. „Pevně věříme, že senátoři postoj české veřejnosti vyslyší a zákaz klecových chovů na nejbližší schůzi potvrdí," věří Voršilka. 

Obránci zvířat vloni v létě zorganizovali takzvanou Slepičí tour, do níž se zapojily také některé známé tváře. V posledních dnech stáli i za kampaní Měsíc v kleci. Také tu podpořili herci, zpěváci nebo třeba známí influenceři. 

Ve středu budou poslanci mluvit o klecovém chovu slepic. Obránci zvířat získali další podporovatele

Už tuto středu 16. září by se na program Poslanecké sněmovny mělo vrátit projednávání zákona na ochranu zvířat proti týrání, který by zakázal chov slepic v nevyhovujících podmínkách. O osudu zákona mělo být rozhodnuto už v červnu letošního roku,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky slepice, klecový, chov, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Evropská unie, Miroslav Toman, Rada Evropské unie, ČSSD, Polsko, Baltské státy, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Sněmovna chce zakázat klecové chovy slepic v ČR od roku 2027 | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.