Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké krajské investice budou letos ty nejdůležitější?

Tradiční rubrika Politická korida se v tomto kalendářním roce bude z důvodu podzimních voleb orientovat na krajské zastupitele. Na začátku roku byla zástupci každého z osmi politických subjektů působící v krajském zastupitelstvu položena otázka, které investice budou letos z jeho pohledu nejzásadnější.

Redakční dotaz:

Jaké letošní investiční akce Kraje Vysočina považujete za nejdůležitější a proč?

Lukáš Vlček (SPV) 

V letošním roce bude důležité pokračovat v rozpracovaných dopravních stavbách. Není důležité říkat jednu konkrétní stavbu, jelikož pestrost našeho kraje to ani nedovoluje. Obecně mobilita obyvatel, v situaci kraje, který má 704 samostatných sídel je jednou z nejdůležitějších oblastí rozvoje Kraje Vysočina. Další významnou oblastí jsou investice do modernizace nemocnic v majetku Kraje Vysočina.

Martin Kukla (ANO) 

V krajském rozpočtu počítáme pro letošní rok s investicemi ve výši 870 milionů korun, které se projeví v dopravě, kultuře, ve zdravotnictví a neposlední řadě také ve školství nebo sociální oblasti. Ne nadarmo se říká, že Kraj Vysočina je lídrem v investicích, a to se za mého vedení krajské ekonomiky a majetku nezmění ani letos, naopak, krajské investice vzrostou o dalších sto milionů korun. Velmi významné budou investice do dopravní infrastruktury. Zahájíme stavbu obchvatu Jihlavy a pokračovat budeme ve výstavbách obchvatů Velkého Beranova, Salačovy Lhoty a Nového Veselí. V oblasti kultury počítáme s dokončením stavby Krajského knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě a s výstavbou návštěvnického centra hradu Kámen. V nemocnici Jihlava v lednu odstartovala náročná rekonstrukce stravovacího provozu, kde se bude v budoucnu vařit na dva a půl tisíce jídel - nejen pro pacienty, ale také pro seniory plánovaného nového krajského domova. V Třebíči chystáme přístavbu a rekonstrukci operačních sálů, v Novém Městě na Moravě rekonstrukci vstupního pavilonu nemocnice a letos začneme s jednou z největších investic do krajského zdravotnictví - se stavbou Pavilonu dětského, gynekologicko-porodnického a neurologického oddělení Nemocnice Pelhřimov. U žďárské průmyslové školy vyroste tělocvična, Střední škola průmyslová a automobilní Jihlava bude mít novou svářecí školu a co se týká sociální oblasti, letos chceme začít s výstavbou Domova pro seniory v Jihlavě a pokračují stavby související s projekty transformace ústavů sociální péče po celém Kraji Vysočina.

Roman Fabeš (STAN + SNK ED) 

Jako první mě napadl obchvat Velkého Beranova a Jihlavy. Investice do dopravní infrastruktury jsou pro rozvoj našeho kraje zásadní, a to nejen tyto velké akce, ale třeba i opravy silnic nižších tříd v našich městech a obcích. Obecně ale považuji za důležité, že kraj dlouhodobě vytváří Fond strategických rezerv a dokáže získat dotace i na investice do nemocnic, škol, sociálních zařízení nebo památek. V té souvislosti mě ještě napadá letošní dokončení rekonstrukce hradu Roštejna, která se opravdu povedla.

Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) 

Dokončení obchvatů Velkého Beranova a Nového Veselí, rekonstrukce stravovacího provozu jihlavské nemocnice či dokončení výstavby pavilónu chirurgických oborů v třebíčské nemocnici. Zahájeny by měly být také přípravy obchvatu Jihlavy, Velké Bíteše či Lukavce. Důležitá bude také stavba domova pro seniory v areálu jihlavské nemocnice. Pokud se týká investic, pak bych přivítal já i občané, kdyby vedení kraje lépe koordinovalo opravy krajských silnic, což je problém, který v posledních letech velmi trápí obyvatele Jihlavy.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Miloš Vystrčil (ODS), Jan Veleba (SPD + SPO), Rudolf Chloupek (ČSSD) a Milan Plodík (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.  

Ohodnoť článek

Foto www.zivefirmy.cz

Štítky politická korida, Kraj Vysočina, investice, Jihlava, nemocnice, rekonstrukce, Lékárenský komplex Jihlava, Lukáš Vlček, Velký Beranov, Martin Kukla, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké krajské investice budou letos ty nejdůležitější? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.