Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na obnovu památek letos Kraj Vysočina rozdělí celkem třináct milionů korun

Na obnovu kulturních památek letos Kraj Vysočina rozdělí podobně jako v několika minulých letech třináct milionů korun. Peníze dostane 80 žadatelů. Kraj vybíral ze 102 žádostí s celkovým objemem požadavků přesahujícím 17 milionů korun. O peníze žádaly církve, obce i soukromí vlastníci. Dotace doporučila rada kraje ke schválení krajským zastupitelům.

Devět žadatelů o dotace může počítat s maximální podporou ve výši 350 tisíc korun. Peníze půjdou například na opravy zámků ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku či Puklicích na Jihlavsku, přispějí také k opravám kostelů v Batelově nebo Dlouhé Brtnici na Jihlavsku.

V 31 případech požádaly o dotaci obce. Církve a náboženské společnosti podaly 46 žádostí, 13 žádostí je od fyzických osob, jedna žádost od fyzické osoby podnikající a 11 žádostí od jiných právnických osob.

Kraj Vysočina poskytuje systémovou podporu na obnovu kulturních památek už od roku 2004. Do loňského roku byla proinvestována celková částka přes 560 milionů korun. Vlastníci vložili přes 296 milionů korun, obce se podílely částkou převyšující 85 milionů korun. Kraj Vysočina poskytl dotace v celkové výši téměř 179 milionů korun. Další peníze plynou do záchrany památek z Fondu Vysočiny.

Autoři | Foto www.turistika.cz

Štítky Kraj Vysočina, peníze, dotace, okres Jihlava, okres Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, Puklice, Batelov, Dlouhá Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu památek letos Kraj Vysočina rozdělí celkem třináct milionů korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.