Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalá sýpka poblíž jihlavského nádraží se stala kulturní památkou. Pochází z roku 1927

Na Vysočině bylo prohlášeno kulturní památkou bývalé družstevní skladiště obilí v Jihlavě. Mohutná stavba s unikátním lamelovým krovem v nynější Chlumově ulici, poblíž městského vlakového nádraží, byla postavená v roce 1927. Svým pojetím je výjimečná nejen v regionu, ale i v republice, sdělila Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Nemovitých kulturních památek je na Vysočině 2980.

Skladiště obilí představuje hodnotný doklad zemědělských staveb z první poloviny 20. století, uvedl ve zprávě ředitel telčského pracoviště NPÚ Pavel Macků. Upozornil i na autenticky dochovaný stav sýpky, včetně pozůstatků strojního zařízení.

PSALI JSME: Stoletá sýpka v centru Jihlavy se bourat nebude. Zřejmě se promění v kanceláře a obchody

Skladiště vzniklo podle projektu brněnského stavitele Johanna Theimera, původnímu účelu sloužilo donedávna. Zvonovitý tvar střechy vychází z úsporné konstrukce lamelového krovu Zollbau, již vyvíjel architekt Fridrich Zollinger. Na pětipodlažní budovu skladiště navazuje menší správní budova s byty zaměstnanců.

Sýpce jeden čas hrozilo bourání kvůli plánované stavbě silnice. Před dvěma lety radnice informovala o přehodnocení záměru, který dává sýpce šanci na nové využití. Historik architektury Lukáš Beran při mimořádné prohlídce sýpky v říjnu 2017 řekl, že lamelový krov byl levnější, protože je z krátkého dřeva a neobsahuje dlouhé trámy. Prkna měřící necelé dva metry jsou propojena šikmo, pod přesně daným úhlem. Beran tehdy uvedl, že objektů s lamelovým krovem se v Česku dochovalo kolem deseti; v Jihlavě byla technologie použita už v roce 1925 při stavbě rodinného domu.

Autoři | Foto Drbna

Štítky památka, sýpka, nádraží, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, krov, Jihlava, Lukáš Beran, John Lindsay-Theimer, Česko, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá sýpka poblíž jihlavského nádraží se stala kulturní památkou. Pochází z roku 1927 | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.