Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oblastní galerie Vysočiny po Novém roce vystaví symbiózu malíře Davida a sochaře Středy

Hned dvacet obrazů a maleb Dalibora Davida a sochy Jiřího Středy uvidí návštěvníci připravované výstavy s názvem Události v Oblastní galerii Vysočiny (OGV) v Jihlavě. Její vernisáž je připravena po Novém roce, konkrétně na 14. ledna.

 Podle kurátora Jaroslava Grodla to bude první společné představení prací obou umělců. Vzájemný dialog malíře i sochaře je podle Grodla vysloveně obsahový. „Oba se věnují figurální tvorbě, sochy i obrazy jsou výsledkem práce s lidskou postavou. S figurou pracují podobně, kromě civilních motivů je vždy v podtónu obecný příběh o člověku,“ vysvětlil kurátor výstavy Grodl.

Podobná je podle něj i věrnost vlastnímu médiu v jeho specifických výrazových hodnotách. „U Středy je to precizně řešená plasticita, u Davida výrazný zájem o barvu,“ dodal Jaroslav Grodl.

Malíř Dalibor David se narodil v roce 1972 ve Valašském Meziříčí.  Vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění u Jiřího Sopka. Stejnou školu vystudoval i devětapadesátiletý Středa, rodák z Náchoda.

Výstava Události bude první výstavou OGV v objektu na Masarykově náměstí v příštím roce. Zhlédnout ji bude možné do 23. března.

V budově v Komenského ulici ji bude od 28. ledna následovat výstava Černá hvězda z tvorby ostravských malířů.

Foto www.jihlavskadrbna.cz | Zdroj ČTK

Štítky malíř, výstava, Kraj Vysočina, nový rok, galerie, Jihlava, vernisáž, Jiří Sopko, Akademie výtvarných umění v Praze, socha, Valašské Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní galerie Vysočiny po Novém roce vystaví symbiózu malíře Davida a sochaře Středy | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.