Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V centru Třeště opraví starou školu. Do tří let z ní bude muzeum betlémů

Třešť na Jihlavsku bude v roce 2018 hospodařit s příjmy 108 milionů a výdaji přes 129 milionů korun. Do svého rozvoje investuje 53 milionů korun, o 20 procent víc než v roce 2017. Největší investicí bude přestavba nevyužívané školní budovy v centru města. Z jedné její části bude muzeum betlémů. Schodek rozpočtu pokryje město z peněz uspořených v minulých letech. Očekává, že na konci roku bude mít na účtech přes 40 milionů, řekl dnes novinářům starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Školu na náměstí T. G. Masaryka z přelomu 19. a 20. století vyklidilo před sedmi lety třešťské učiliště. Od té doby je bez využití. Opravovat by se měla tři roky. Město počítá s celkovou investicí přes 45 milionů korun, v příštím roce je na opravy vyčleněno 18 milionů. Třešť se bude snažit získat dotaci na výměnu oken, případně zateplení stropů. V budoucnu by polovinu budovy mohla využívat základní umělecká škola, která nyní sídlí na radnici.  Do druhé části by se podle starosty přesunula výstava betlémů a turistické informační centrum. Teď jsou umístěné v Schumpeterově domě.

Víc než deset milionů je radnice připravena investovat příští rok do stavby inženýrských sítí u stavebních pozemků v Hodické ulici. „Poptávka po volných pozemcích v Třešti je velká, prozatím se nám ji ale nedaří uspokojovat,“ řekl Hynk. Čtrnáct nových parcel by tomu mělo pomoci. Do revitalizace zeleně ve městě a jeho místních částech dá Třešť v příštím roce 15 milionů korun. Podstatnou část z toho pokryje získaná dotace, podíl města bude asi čtyři miliony.

„Cena revitalizace je předpokládaná. Věřím, že se ji soutěží podaří snížit tak na 60 procent,“ uvedl Hynk. Radnice nechá asi za 950 tisíc připravit projekt na opravu chodníků, osvětlení i inženýrských sítí podél průtahu městem. Podle starosty bude vozovku v roce 2019 rekonstruovat Kraj Vysočina. Město se přidá s pracemi podél silnice. Prozatím počítá, že z městských peněz zaplatí asi 16,5 milionů korun.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, škola, opravy, muzem, betlémy, KDU-ČSL, okres Jihlava, Tomáš Garrigue Masaryk, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Třeště opraví starou školu. Do tří let z ní bude muzeum betlémů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.