Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mezinárodní festival dokumentárních filmů odstartuje portrétem fotografa Josefa Koudelky

V úterý 27. října bude zahájen 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, a to premiérou portrétu fotografa Josefa Koudelky. Jedním z hostů Inspiračního fóra bude syrský uprchlík Osama Abdul Mohsen, proslulý střetem s kameramankou maďarské televize.

Po zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi, který se přes tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně a festivalu se zúčastní formou videokonference, a bývalé člence skupiny Pussy Riot Máše Aljochinové se bude podle Marka Hovorky, ředitele festivalu,  hodně diskutovat o Mohsenovi: „V platformě Inspiračního fóra hledáme odpovědi na otázky, v jakém světě dnes žijeme. Snažíme se pozvat ty, kteří o tom vědí nejvíc, a na vlastní kůži zažili něco výjimečného.“

Osama Abdul Mohsem podle Hovorky nyní buduje nový život ve Španělsku, kde mu jako trenérovi nabídla zázemí jedna z fotbalových škol. Do Jihlavy přijede diskutovat o svých zkušenostech se situací, která podněcuje vášnivé polemiky na sociálních sítích. „Video, kde utíkajícímu Mohsenovi s malým synem v náručí podrazila maďarská televizní reportérka nohy, vzbudilo obrovskou vlnu zájmu i silných emocí,“ uvedl Hovorka.

Je nutno dodat, že největší festival dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě uvede v šesti dnech a v sedmi kinosálech přes 250 filmů, z toho 58 světových, devět mezinárodních a 11 evropských premiér. Součástí programu budou také diskuse s tvůrci, režisérské kursy či otevřené diskuse s kontroverzními hosty Inspiračního fóra.

Světová premiéra čeká mimo jiné i snímek Matrix AB. Dokument o ministru financí Andreji Babišovi natočil Vít Klusák. Diváci ho uvidí ve čtvrtek 29. října v Domu kultury odborů. Podle ředitele Hovorky se při promítání filmu očekává Babišova návštěva. 

Nové místo pro projekce filmů vznikne v sále Dělnického domu v Žižkově ulici s kapacitou 400 míst. Projekce se uskuteční také ve dvou sálech Domu kultury odborů, v kině Dukla, divadle DIOD, na malé scéně Horáckého divadla a v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí. Novinkou tohoto ročníku je promítání dokumentů v Třešti na Jihlavsku.

Foto: www.ceskatelevize.cz

Zdroj ČTK

Štítky festival, dokumentární film, Josef Koudelka, premiéra, Marek Hovorka, portrét, fotograf, film, Andrej Babiš, WikiLeaks, Londýn, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů odstartuje portrétem fotografa Josefa Koudelky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.