Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pohádkový zámek v Telči projde zásadní obnovou

Zámek v Telči na Jihlavsku, zapsaný na seznam památek UNESCO, dostane během několika nejbližších let zcela nový kabát. Celý projekt by měl spolufinancovat grant z Integrovaného regionálního operačního programu.

Po rekonstrukci bude zámek návštěvníkům přístupný celoročně. Práce budou rozvrženy do několika etap, pracovat se bude za provozu. Za optimálních podmínek by podle ředitele územní památkové správy Národního památkového ústavu Petra Pavelce mohlo být všechno dokončeno kolem roku 2020. „Lidé přijdou do prostorné nové pokladny, najdou také místo pro odpočinek a odložení zavazadel v komfortu a pohodlí, jaké je běžné u dalších památek zapsaných na seznam UNESCO,“ popsal vizi nedaleké budoucnosti Pavelec. 

Kromě současných dvou prohlídkových tras, které také projdou revitalizací, by mělo v nové podobě fungovat muzeum v zámeckém areálu. Nynější pobočka Muzea Vysočiny by se měla změnit v zámecké muzeum. „Depozitáře ukrývají řadu atraktivních předmětů, které se mohou využít,“ prohlásil Pavelec.

Kompletní obnovou projde celý areál telčského zámku. Projekt počítá s odkrytím a restaurováním nástěnných maleb, stropů i fasád hlavních palácových budov. Restaurování čeká také zámeckou kapli, která je vlastně mauzoleem Zachariáše z Hradce a jeho ženy Kateřiny z Valdštejna, za jejichž působení zažila Telč významný rozmach. „To je fenomén v renesančním umění, který je ve špatném stavu, a nikdo si nepamatuje, kdy byl naposled restaurovaný,“ poznamenal Pavelec.

Projekt počítá také se zprovozněním zámeckého skleníku a vybudováním přírodního amfiteátru, který v zámeckém areálu údajně byl v době renesance jako herní prostor šlechty. Opravené zámecké prostory bude možné využívat pro jednorázové i pravidelné kulturní, společenské, prezentační a vzdělávací akce pro veřejnost.

Konkurence v žádostech o dotace bude podle Pavelce obrovská. Jen územní památková správa v Českých Budějovicích usiluje o čtyři podobné projekty. Společně s Telčí připravuje projekt revitalizace klášterů v Kladrubech a Plasích na Plzeňsku a zámku Vimperk v jižních Čechách. „Výhodou Telče je, že je památkou UNESCO. I když nezískáme peníze z grantu, pak v pomalejším tempu k proměně stejně musíme dojít. Akorát nás to bude stát víc úsilí a potrvá to déle,“ uzavřel Petr Pavelec.

Zdroj ČTK

Štítky Telč, Světové dědictví UNESCO, zámek, projekt, okres Jihlava, Národní památkový ústav, Muzeum Vysočiny Jihlava, muzeum, grant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádkový zámek v Telči projde zásadní obnovou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.