Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

ANKETA: Jihlavská Dukla připomene svůj příběh na divadelních prknech

Českou a světovou premiéru regionální inscenace Dukla dnes od sedmi hodin večer zažije Horácké divadlo Jihlava. Půjde o doku-komedii, která připomene cestu jihlavských hokejistů na vrchol.

Divadelní hra byla inspirovaná hokejovou Duklou Jihlava, která je dle divadla fenoménem, který proslavil město v celosvětovém měřítku. „Původně armádní tým hokejové Dukly byl ve své době neporazitelným týmem s celkem dvanácti zlatými medailemi z mistrovství republiky. V letech 1966 až 1972, kdy vyhrála hned šestkrát po sobě, Dukla doslova opanovala československou ligu,“ připomněla dramaturgyně Barbora Jandová.

 

Půjdete do Horáckého divadla Jihlava na doku-komedii Dukla?

Celkem hlasovalo15 čtenářů

Výchozím bodem byla pocta Dukle, přesto se při přípravách našly různé zajímavé úhly pohledu a témata jako fenomén armádního sportu a jeho podpora za bývalého režimu, kořeny úspěchu a jeho neopakovatelnost, zlatá éra hokeje a sportu vůbec nebo Jihlava a její fanoušci. Nosným tématem se nakonec stala cesta k vítězství.

Autorem doku-komedie Dukla je rodák z Velkého Meziříčí Emanuel Míšek, s nímž režisér Michal Zetel již několikrát spolupracoval. „Protože nejde obsáhnout v jediné hře a jediném večeru celá ta bohatá historie Dukly, která existuje už od roku 1956, zaměřili jsme náš fokus a zájem právě na to, co současný divák i hokejový fanoušek možná zná nejméně – a to je vůbec vznik Dukly Jihlava a cesta k tomu úplně prvnímu mistrovskému titulu v roce 1967. Cesta k vítězství, která byla spletitá,“ uvedl autor.

Jaroslava Holíka hraje Lenka Schreiberová

Začíná se ale už rokem 1929, tehdy byl v Jihlavě založen sportovní klub SK Jihlava, jehož součástí byl i hokejový oddíl, příběh Dukly však začíná až v roce 1954, kdy se ve městě staví zimní stadion. Autor také zmínil identitu města – po odsunu německého obyvatelstva přicházeli do Jihlavy lidé z různých koutů republiky, kteří neměli společnou historii, Dukla jim dala společnou identitu a sounáležitost. „Hrálo se pravidelně pro sedm až deset tisíc fanoušků,“ dodal Mišík.

Výzvou bylo, jak hrát hokej na jevišti a také jak zapojit dámskou část hereckého souboru divadla. Nakonec si zahraje až na dvě výjimky celý soubor Horáckého divadla Jihlava v počtu šestnácti lidí. Postav ve hře přitom bude možná i sto. Jaroslava Holíka, „šéfa“ a rebela, ztvární Lenka Schreiberová. „Co byl Jarda Holík pro Duklu, tak to je Lenka pro nás, je takový hrající kapitán,“ řekl jeden z důvodu obsazení Michal Zetel. Dodal však, že hrát hokej pro umělce není. Neznají pravidla, někteří nikdy nedrželi hokejku v ruce a mají za sebou tvrdý trénink.

Legenda Dukly Bedřich Ščerban slaví šedesáté narozeniny. Do nové arény se už všichni moc těšíme, říká

Významné životní jubileum dneska slaví Bedřich Ščerban. Někdejší skvělý obránce a současný jednatel jihlavské Dukly má šedesáté narozeniny. Mnohonásobný vítěz československé i české ligy, pětinásobný medailista z mistrovství světa a bronzový z...

Divadelní inscenaci ocenil i jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban. Ocenil, že tvůrci z historických faktů pouze vychází, ale vše uchopili komediálním způsobem. „Ne všechno historie mapuje a je zaznamenáno písemně. Na besedách jsme dokázali předat informaci, jak se chovala kabina vevnitř,“ zmínil, že měl také možnost podílet se na výsledku.

Cílem je také propojit svět sportu a kultury. Režisér připomněl, že dříve někteří hokejisté chodili do divadla s naopak herci byli fanoušky Dukly.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Horáckého divadla Jihlava, Dalibor Mašek

Štítky Dukla Jihlava, Horácké divadlo Jihlava, kultura, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlavská Dukla připomene svůj příběh na divadelních prknech | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.