Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Jihlavské Horácké divadlo uvedlo premiéru hry se zpěvy Kabaret z lágru

Horácké divadlo včera uvedlo premiérové představení hry se zpěvy Kabaret z lágru současného britského dramatika Roye Kifta. Inscenaci autentického kabaretu, který existoval během druhé světové války v Terezíně, připravila se souborem v dramaturgii Kateřiny Jonášové režisérka Kateřina Dušková. Hlavního hrdinu, slavného německého herce a režiséra Kurta Gerrona, ztvárnil František Mitáš. Uvedení hry, kterého se zúčastnil i autor, bylo zároveň českou premiérou.

Hra byla pod názvem Camp Comedy s úspěchem uvedena v Německu, Francii, USA a v Polsku. Použité písně a skeče jsou autentické písně a skeče napsané a hrané v německém a českém kabaretu v Terezíně v letech 1942 až 1944. Tvůrčí tým využil překladu Dany Vlčkové a hudby Jakuba Kudláče. Scénu k představení vytvořil hostující Pavel Kocych, autorem kostýmů je Tomáš Kypta.

Gerron byl v Terezíně na přání nacistů nucen založit kabaret a také natočit nechvalně známý „dokumentární film“ o bezstarostném životě v terezínské pevnosti s názvem Vůdce daroval Židům město. Kift ve hře sleduje umělecké a životní dilema slavného herce, který byl krátce po dokončení filmu obviněn ze zrady a zemřel na podzim 1944 v osvětimské plynové komoře.

„Rozhodli jsme se na jevišti neukázat prvoplánově Terezín tak, jak ho známe, ale jako místo mimo čas, jako ghetto, které může vzniknout kdykoliv, kdekoliv a pro kohokoliv. Používáme aktualizující prvky, současné kostýmy.  Ukazujeme divákům, že propaganda a zneužití informací, zejména těch audiovizuálních, které se zdají tak autentické, je možné i v naší době,“ uvedla Dušková.

První čtenou zkoušku Kabaretu z lágru absolvovali herci Horáckého divadla v polovině prosince přímo v Terezíně v půdních prostorách zrekonstruovaných Magdeburských kasáren přesně v prostoru, kde se původně kabaret hrál.

Autoři | Foto Horácké divadlo Jihlava

Štítky divadlo, koncentrační tábor Terezín, herec, druhá světová válka, premiéra, František Mitáš, představení, USA, Německo, Francie, Polsko, Vůdce daroval Židům město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlavské Horácké divadlo uvedlo premiéru hry se zpěvy Kabaret z lágru | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.