Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Malíř vytvořil miniaturní kopie obřích pláten Muchovy Slovanské epopeje a dostal se do České knihy rekordů

Akademický malíř Jan Jiří Rathsam z Jihlavy se rozhodl vzdát hold malíři Alfonsi Muchovi, autorovi slavné Slovanské epopeje. Devět let tvořil miniaturní epopej. Jedná se o zmenšeniny slavných Muchových pláten. Díla o rozměrech 36 x 29 mm a menší vystavuje Muzeum rekordů v Pelhřimově.

Miniatury Slovanské epopeje jsou k vidění v pelhřimovské expozici v příznačným názvem Zlaté české ručičky. „Na obrazech oproti Muchovým originálům téměř nic nechybí! Agentura Dobrý den miniatury zapsala do České knihy rekordů. Autor při práci, která mu zabrala přibližně 1500 hodin čistého času práce, použil olejových barev, klasického plátna a miniaturních štětečků. Detaily maloval drobounkým peříčkem anglického havrana. Celé dílo bylo vytvořeno pod lupou,“ uvedl Miroslav Marek z Muzea rekordů Pelhřimov.

O nebývalé obtížnosti svědčí třeba i to, že například jen na obraze Zavedení slovanské liturgie je 66 postav. „Zkrátka na rekordmanově díle je to, co je na originále! Ale nejen to. J.J. Rathsam se zaměřil i na vystižení charakteru a nálad postav, na smutek Jana Ámose Komenského vzpomínajícího v exilu na svou vlast, na zanícenost Mistra Jana Husa ... i to na milimetrových plátnech najdeme,“ zdůraznil velkolepost miniaturních obrazů Marek.

Kolekce Muchových monumentálních a originálních obrazů vytvořených v rozměru až 8,1 x 6,1 metru je vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Alfons Mucha, který na Slovanské epopeji pracoval 18 let, si přál, aby působila jako duchovní obnova pro všechny Slovany a aby ti se pro budoucnost svých národů poučili z historie. Pro práci na obřích plátnech si Alfons Mucha musel pronajmout veliké prostory. Zvolil zámek Zbiroh, kde také se svou rodinou až do roku 1928 pobýval.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Muzea rekordů Pelhřimov

Štítky slovanská epopej, rekordní miniatury, miniatury obrazů, muzeum rekordů, agentura Dobrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malíř vytvořil miniaturní kopie obřích pláten Muchovy Slovanské epopeje a dostal se do České knihy rekordů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.