Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Jihlava v září zažije první literární festival. Představí hlavně tvůrce spjaté s Vysočinou

Krajské město Vysočiny bude mít nový literární festival. Ponese název Knihlava a uskuteční se v komunitním centru Silo Jihlava ve dnech 13. a 14. září. Konat se bude pod taktovkou redakce A2.

Základem dvoudenního festivalu bude knižní trh, který bude prodejní. Toho by se mělo zúčastnit zhruba 25 vybraných nakladatelů. Kromě toho budou na programu debaty a setkání s řadou autorů a autorek, o to se postará redakce A2 ve spolupráci s jihlavskou městskou knihovnou. „Zde bude kladen důraz na regionální tvůrce. O doprovodný program se postarají výtvarné, knižní a dětské dílny,“ sdělila za Silo Jihlava Kateřina Vondráková s tím, že oba festivalové dny budou zakončeny hudební produkcí. 

Vondráková dnes redakci Drbny upřesnila, že v současné době mají organizátoři potvrzených 13 nakladatelů. Věří ale, že se jich podaří získat celkem dvacet. „Účast potvrdili tito autoři: Marek Torčík, Alena Zemančíková, Tereza Říčanová, Ludwika Wlodek, Elsa Aids, Kristina Láníková, Ladislav Vilímek, Aleš Kauer, Leona Šťávová," vyjmenovala Kateřina Vondráková. Z nakladatelů pak vyjmenovala třeba Altenberg, Meander, Utopia Libri či Akropolis. 

„Knihlava je myšlenka. Chceme dát prostor kvalitním knihám, podpořit menší nakladatele a ukázat, že literatura má stále co nabídnout. Zároveň chceme vytvořit příjemný a inspirativní prostor pro setkávání lidí, kteří mají rádi knihy, kulturu a Ádvojku,“ říká Nicolas Kourek, iniciátor a programový ředitel festivalu. 

Zájem o knihy 

Dvoudenní festival je také reakce na to, že v Jihlavě knižní trh doposud chybí. Nejbližší se koná v Havlíčkově Brodě, a to každý rok začátkem října. „Chceme kvalitní literaturu představovat za hranicemi Prahy, a podpořit tak zájem o knihy v regionech. Část naší redakce se podílí na projektu Silo Jihlava, proto jsme se rozhodli uspořádat akci zde,“ doplňuje Kourek.

Už na konci října začne plánovaná výstavba silnice, která povede k novému Centrálnímu dopravnímu terminálu. Tato stavba se dotkne i budovy jihlavského sila. Knihlava tak bude jednou z posledních akcí, která se uskuteční na jeho zahradě v současné podobě. „Chceme, aby zahradu s letitými stromy mohla veřejnost využívat do poslední chvíle. Loni jsme uspořádali knižní mini trh Silo čte, na čemž jsme si ozkoušeli, že knihy lidi stále zajímají,“ sdělila Kateřina Vondráková.

Dvoudenní festival Knihlava podpoří Ministerstvo kultury České republiky a také statutární město Jihlava. 

Silo si prošli filmaři 

Silo Jihlava v druhé polovině června navštívili filmaři. Lidé z filmové branže si v Jihlavě prošli hned několik míst, kde by se dalo natáčet. Na programu byla Vysoká škola polytechnická, Modeta, Střední uměleckoprůmyslová škola Helenín a právě i Silo Jihlava.

VIDEO: Jihlava může být rájem filmařů. Prohlédli si vysokou školu, Silo, Modetu i helenínskou textilku

Jihlavou v týdnu prošli lidé z filmové branže, jejichž cesta měla zřejmý cíl – prohlédnout si místa, kde by se dalo natáčet. Na programu byla Vysoká škola polytechnická, Silo, Modeta a Střední uměleckoprůmyslová škola Helenín.

„Přijeli lidé z filmové branže - scenáristé, producenti, lokační manažeři, je tu i kameraman. Samozřejmě chceme, aby je tyto prostory inspirovali a něco u nás natočili,“ vysvětlila během prohlídky Sila Jihlava Eliška Rodová z Vysočina Film Office, která dvoudenní akci s názvem Location Tour organizovala ve spolupráci s Czech Film Commission. Na podobné akce jezdí většinou do deseti osob, na Vysočinu jich dorazilo dvanáct.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Drozdová

Štítky kniha, literatura, kultura, festival, tvůrce, spisovatel, veřejnost, silo, Knihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava v září zažije první literární festival. Představí hlavně tvůrce spjaté s Vysočinou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.