Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kněžice na Jihlavsku mají čtvrtou národní památku. Součástí kaple je socha Nepomuckého v životní velikosti

Kaple svatého Jana Nepomuckého se stala další kulturní památkou v Kněžicích na Jihlavsku. Podle ředitele telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Libora Karáska je barokní stavba významným prvkem urbanismu obce a její návsi. Kromě kaple jsou v Kněžicích s asi 1400 obyvateli další tři kulturní památky.

Kapli vystavěnou na čtvercovém půdorysu s polygonálním závěrem k jihu završuje sedlová střecha krytá bobrovkami. „Nedílnou součástí celého souboru je umělecky hodnotná barokní dřevěná socha svatého Jana Nepomuckého v životní velikosti a dvojice protějškových okřídlených hlaviček andílků v naivním lidovém pojetí, která nezastupitelně doplňuje mobiliář kapličky. Socha typického barokního tvarosloví představuje anonymní dílo dnes neznámého autora. Vznikla pravděpodobně okolo roku 1723. Kvalitní dřevořezba dobré výtvarné úrovně je hodnotnou ukázkou dobového uměleckého řemesla," uvedla v tiskové zprávě mluvčí telčského NPÚ Ilona Ampapová.

Na Vysočině je téměř 3000 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek. V kraji jsou rovněž tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna.

Novou kulturní památku lze najít v mírném svahu uprostřed vsi v blízkosti komunikace vedoucí z Brtnice do Opatova při odbočce k obci Víska. 

Kromě této kaple mají Kněžice jako kulturní památku kostel svatého Jakuba Staršího, zámek a sousoší Piety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky kaple, památky, historie, stavba, NPÚ, Kněžice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kněžice na Jihlavsku mají čtvrtou národní památku. Součástí kaple je socha Nepomuckého v životní velikosti | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.