Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavské Horácké divadlo rozhodně nezahálí. Na únor připravuje hned dvě premiéry

Soubor Horáckého divadla v Jihlavě v těchto dnech pracuje na dvou únorových premiérách. Na velké scéně to bude česká premiéra hry se zpěvy Kabaret z lágru. Diváci ji uvidí v sobotu 4. února. Pro malou scénu chystá divadlo na pátek 3. února vlastní autorskou inscenaci s názvem 3100°C mé krve. ČTK to sdělila mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

„Obě hry spojují závažná společenská témata, v kontextu sezony nahlížená velmi specifickými pohledy,“ uvedla mluvčí.

Hru britského autora Roye Kifta Kabaret z lágru soubor zkouší pod režijním vedením Kateřiny Duškové. Vychází ze skutečného kabaretu, který během druhé světové války fungoval v Terezíně, a příběhu německého režiséra Kurta Gerrona, jenž byl nacisty donucen natočit nechvalně známý propagandistický dokument o domněle bezstarostném životě v terezínské pevnosti.

Druhá inscenace se snaží přijít na to, co nutí mladé lidi z Evropy přidávat se k teroristům. „Inscenace 3100°C mé krve je naším prvním počinem na poli dokumentárního dramatu,“ řekla Kvíčalová. Autentické výpovědi evropských matek, jejichž děti odešly a většinou zemřely na straně takzvaného Islámského státu, kladou mnoho otázek o stavu současné společnosti. Text sestavil a režíruje umělecký šéf Pavel Šimák, překlad, výběr materiálu a dramaturgii měla na starosti Kateřina Jonášová.

Autoři | Foto www.patrol.cz

Štítky divadlo, premiéra, Jihlava, druhá světová válka, Islámský stát, Evropa, koncentrační tábor Terezín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Horácké divadlo rozhodně nezahálí. Na únor připravuje hned dvě premiéry | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.