Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dokumentární festival startuje v Jihlavě již v úterý, otevře ho snímek Tady Havel, slyšíte mě?

Letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava otevře světová premiéra dokumentárního filmu Tady Havel, slyšíte mě? Film zachycuje poslední tři roky života bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Podle režiséra snímku Petra Jančárka vzniklo při natáčení přes 200 hodin unikátních záběrů a výsledný dokument je až 68. střihačskou verzí.

Festival začne v Jihlavě 24. října, promítat se na něm bude i snímek Agnieszky Hollandové Hranice, který je ode dneška v českých kinech. Festival tím chce vyjádřit také to, že není akceptovatelná nenávistná kritika vůči autorce i filmu, která se strhla po jeho nedávném uvedení.

„Rozhodli jsme se za Agnieszku Holland postavit jako za autorku a umělkyni, protože si myslíme, že takové reakce do umění nepatří," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. Dramatický snímek Hranice, který pobouřil část polské politické scény, se věnuje osudům uprchlíků na polsko-běloruské hranici.

Festival dokumentů v Jihlavě uvede přes 350 filmů, i ty natočené umělou inteligencí

Více než 350 filmů nabídne letošní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Přinese třeba retrospektivu průkopníků filmu bratří Meliésových, obrazy z charkovského metra, fenomén deep fake, portrét francouzského spisovatele Édouarda Louise nebo...

Během festivalu budou moci diváci vidět 357 filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Úvodní snímek je podle Hovorky výjimečný. „Málokdo z nás chce otevřít své myšlenky, své intimní prožitky někomu, koho nezná. Václav Havel to tady udělal i ve chvíli, kdy věděl, že koncem toho filmu bude jeho smrt a že jde opravdu o jeho odcházení a stárnutí, které režisér Jančárek zachytí. A zachytil to způsobem, který bych nazval jako křehký a empatický," prohlásil Hovorka.

Záběry do filmu pořizoval Jančárek od roku 2009. „Mantinely, které určovaly co a jak budeme točit, se vytvářely postupně, hledali jsem způsob, jak spolupracovat. Nakonec se to ustálilo na věci, na kterou jsem pyšný. Jsem prostě šťastný, že mi (Václav Havel) takovou důvěru dal, mohl jsem točit prakticky všechno, ale zda se bude, nebo nebude točit, určovaly ty osoby, se kterými v tu chvíli byl," uvedl režisér Petr Jančárek. Záběry nepoužité v jeho dokumentu by podle něj mohly v budoucnu být přístupné badatelům v Knihovně Václava Havla.

Ocenění pro maďarského režiséra a scénáristu

Festival potrvá do 29. října, uvede 115 filmů ve světové a 17 v evropské premiéře. Za přínos světové kinematografii ocení maďarského režiséra a scénáristu Bélu Tarra.

„Filmy Bély Tarra jsou známy divákům doslova na celém světě, často jsou také uváděny v přehledech nejvýznamnějších natočených filmů, pro mnohé filmaře je inspirací a mistrem. Například spisovatelka, teoretička a režisérka Susan Sontag jej v devadesátých letech nazvala zachráncem současného filmu. Zatímco ve svých začátcích natáčel krátké dokumentární filmy, především o dělnících a lidech na okraji maďarské společnosti, jeho poslední hrané filmy spojuje nezaměnitelný minimalistický rukopis, minimalismus a apokalyptický nádech spojený s citem pro absurditu,“ řekl Hovorka. Festival nabídne Tarrovu masterclass i film Werckmeisterovy harmonie z roku 2000.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Lavička

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, Havel, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokumentární festival startuje v Jihlavě již v úterý, otevře ho snímek Tady Havel, slyšíte mě? | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.