Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavská filharmonie chce připomenout Smetanova výročí i jeho pobyt ve městě

Jihlavská Filharmonie Gustava Mahlera zařadí příští rok do svých koncertů díla skladatele Bedřicha Smetany. Podle manažera filharmonie Vladimíra Holeše tím připomene nejen skladatelovo 200. výročí narození a 140 let od jeho úmrtí, ale i Smetanovo studium na jihlavském gymnáziu.

„Z oken jihlavského Domu filharmonie vidíme na cedulku umístěnou na protějším domě, kde Smetana jako student jihlavského gymnázia téměř rok bydlel. A naopak, on se téměř rok díval do oken domu, který je dnes sídlem filharmonie. Jihlava se profiluje jako město Gustava Mahlera, ale trochu se zapomíná, že i Bedřich Smetana ve městě bydlel a studoval," řekl Vladimír Holeš.

Podobně jako Smetana pobývaly v Jihlavě i další významné hudební osobnosti včetně Jana Václava Stamice a Františka Vincence Kramáře, jejichž dílu se jihlavská filharmonie věnuje dlouhodobě.

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze. Byl významným skladatelem období romantismu. Mezi jeho nejznámější díla patří opera Prodaná nevěsta, která je považována za prototyp české národní opery, cyklus symfonických básní Má vlast a smyčcový kvartet č. 1 e moll Z mého života.

Příští rok bude Rokem české hudby. Podle Holeše se na počest skladatele Smetany koná každých deset let. „Do velkých orchestrálních koncertů budou zařazeny některé skladby, ale také árie a operní předehry Bedřicha Smetany. Pro komorní koncerty a koncerty pro školy připravujeme autorský pořad o Smetanovi s originálními úpravami jeho skladeb a poutavým průvodním slovem," řekl Holeš.

Filharmonie Gustava Mahlera Jihlava oslavila na jaře 20. výročí svého vzniku. Za tuto dobu odehrála 665 koncertů na různých místech především Kraje Vysočina. Vedoucí osobností filharmonie je její šéfdirigent Jiří Jakeš, který ji zakládal a stará se o její růst.

Změna názvu filharmonie

Filharmonie Gustava Mahlera vznikla v krajském městě Vysočiny v roce 2003, původním názvem byla Komorní filharmonie Vysočina. V roce 100. výročí úmrtí Gustava Mahlera se vedení filharmonie rozhodlo k jejímu přejmenování.  

Jihlavská filharmonie má parametry běžného filharmonického tělesa, které tvoří profesionální hudebníci regionu. Složení orchestru je variabilní – od komorního smyčcového orchestru, až po velký symfonický orchestr. Hraje klasické promenádní koncerty, klasické orchestrální koncerty, koncerty se sólisty, komorní koncerty, koncerty pro školy. 

Filharmonie Gustava Mahlera je jediným profesionálním orchestrem v Kraji Vysočina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Filharmonie Gustava Mahlera

Štítky filharmonie, hudba, výročí, Smetana, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská filharmonie chce připomenout Smetanova výročí i jeho pobyt ve městě | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.