Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V brtnické sýpce se modernizují první řemeslné expozice, i během prací jsou přístupné

Regionální muzeum Horního Pooslaví (RMHP), které od letošního roku zajišťuje chod historické sýpky v Brtnici na Jihlavsku, chce postupně modernizovat její řemeslné expozice. Nyní pracuje na části věnované pekařství a perníkářství. V patře sýpky vznikne vestavba dílny a bytu pekaře přibližně ze 30. let minulého století. Doplněná bude i kamny, která stávala v brněnské domácnosti, ale jejich majitelé pocházeli z Brtnice. I během prací je sýpka přístupná.

„Potřebujeme vytvořit jakýsi uzavřený celek, kde nebude návštěvníka rušit okolí, bude se moci soustředit jen na konkrétní prostor, kde jsou vystaveny jednotlivé předměty tak, aby se dokázal vcítit, vžít do procesu výroby jednotlivých produktů. Chceme expozici také doplnit jak zvukovou kulisou, tak třeba i dotykovým tabletem, kde si bude moci dohledat další informace,“ ře Jiří Niesyt z RMHP. Cílem je podle něho mít expozice přitažlivé pro návštěvníky a se srozumitelně podávanými informacemi.

Brtnice od 28. září znovu zpřístupní opravovanou historickou sýpku

Veřejnost bude moci 28. září znovu do opravované sýpky v Brtnici na Jihlavsku. Rekonstrukce památky už stála asi osm milionů korun, za letošní práce radnice zaplatila okolo dvou milionů korun. Panská sýpka se i během oprav příležitostně otevírá...

Za rok bude muzeum modernizovat expozici věnovanou zpracovávání kůží a ševcovství. Vystaví v ní i stroje s transmisním pohonem na činění kůží z konce 19. století, které byly ještě donedávna v provozu v místní kožařské firmě.

Nová pekařská dílna vyjde na více než 100 tisíc korun, hrazená je s přispěním města. Dokončená by měla být před Dny evropského dědictví, které budou v září.

Vedle pekařství se expozice v sýpce, která je v majetku města, věnuje také včelařství, truhlářství, jirchářství, tkalcovství, soukenictví, ševcovství, perleťářství a špičkařství, které vyrábělo z perleti a dalších materiálů kuřácké potřeby včetně cigaretových špiček. „Výroba kuřáckých potřeb byla v Brtnici hojně zastoupená a kuřácké zboží putovalo z Brtnice do celého světa,“ řekl Niesyt.

Pravidelné prohlídky teprve od června

Do části věnované tkalcovství se podařilo získat dochovaný stav, který ale pochází z Podkrkonoší. „To řemeslo už u nás vymizelo kolem poloviny 19. století, tím pádem se veškeré zpracovatelské nástroje během těch 150 let většinou vytratily. Typologicky je ale jedno, jestli máme stroj z Vysočiny nebo odjinud,“ uvedl Jiří Niesyt. Zajímavostí v expozici je i programovatelný mechanický tkalcovský stav. „Jedná se v podstatně o počítač z konce 18. století,“ řekl Niesyt. Programování na tkaní různých struktur látek zajišťovala soustava děrných štítků.

Původní jednoduchá expozice vznikla v sýpce ve spolupráci města, RMHP a Muzea Vysočiny Třebíč. Do letoška byla přístupná jen příležitostně. Pravidelné prohlídky začaly v červnu. V červenci a srpnu jsou denně kromě pondělí od 9:00 do 17:00. Komentované prohlídky se konají každou hodinu a trvají asi 75 minut.

Spolu s řemesly si mohou návštěvníci v sýpce prohlédnout výstavu Brtnické kovadliny, kterou tvoří kované plastiky vznikající na brtnickém bienále uměleckého kovářství. K vidění je také sbírka šlapacích šicích strojů, kterou shromáždil již zesnulý sběratel Miloš Pokorný. Jeho rodina sbírku věnovala městu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Gábrlíková

Štítky ČR, památky, Brtnice, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brtnické sýpce se modernizují první řemeslné expozice, i během prací jsou přístupné | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.