Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: V Telči je otevřené nové muzeum. Provede vás krajinou na houpačce, plnou rašelinišť a mokřadů

V Telči byla otevřená stálá výstava zaměřená na rašeliniště v opravené historické budově ve Špitální ulici, v níž byl naposled domov důchodců. Výstavy jsou i v další části areálu, který je přístupný denně kromě pondělí.

„My jsme pro naši telčskou pobočku hledali nové umístění. Byli jsme na zámku, ale zámek se přestavuje," řekl ředitel jihlavského Muzea Vysočiny Karel Malý.

Pak se objevila možnost díky dotovanému projektu opravit areál bývalého domova, v němž kdysi byl i špitál. „My jsme především strašně rádi, že ten dům našel nějaké smysluplné uplatnění," uvedl telčský starosta Vladimír Brtník (ODS) ke spolupráci s muzeem.

Do projektu se zapojili rakouští partneři z obce Liebenau, kolem níž jsou rozsáhlá rašeliniště. Rašeliniště jsou i na Telčsku.

Expozice se jmenuje Křehká krása rašelinišť a nachází se v jednom křídle bývalého domova. Úvod je věnovaný regionální geologii, další dva sály významu rašelinišť. Část s názvem Krajina na houpačce pak přibližuje rašeliniště v širším okolí Telče. Příchozím se tam pohupuje pod nohama podlaha a některé části mobiliáře se kývají, pokud se jich dotknou.

Chtěli jsme tím říci, že na těch rašeliništích je všechno rozhoupané - všechno se vám houpe pod nohama, je tam rozkolísané mikroklima a zároveň bohužel i ta udržitelnost je velice křehká," řekla hlavní kurátorka Klára Bezděčková.

Dodala, že rašelinišť bylo v tomto území mnohem víc, mizela kvůli zásahům lidí. I ty zbytky, které tady máme, jsou velice cenné. Patří k nejcennějším částem přírody," uvedla Klára Bezděčková. Rašeliniště jsou například v přírodní rezervaci Doupský a Bažantka u vsi Doupě.

Obrazy a sochy 

Výstavy jsou také v dalším křídle opraveného areálu. Muzejní spolek tam připomíná historii města a sochaře a cestovatele Františka Vladimíra Foita (1900 až 1971). Výstava Pěšáci umění představuje díla malíře Petra Mirčeva a uměleckého kováře Davida Habermanna, otevřená bude do 7. května. V dalším křídle bude mít muzeum kanceláře a depozitáře.

Areál v telčské Špitální ulici byl prázdný od roku 2019, kdy byl ve městě otevřený nový domov důchodců. Česko-rakouský projekt, který zahrnoval opravy a nové využití bývalého domova, byl podle dřívějších údajů radnice za více než 40 milionů korun. Expozice věnovaná rašeliništím a mokřadům stála 4,6 milionu korun

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Musilová

Štítky muzeum, Telč, expozice, mokřady, rašeliniště, mokřad, turistika, David Habermann, Petr Mirčev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO:  V Telči je otevřené nové muzeum. Provede vás krajinou na houpačce, plnou rašelinišť a mokřadů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.