Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Muzea a galerie Vysočiny usilují takřka o 190 milionů korun na svou modernizaci

Muzea a galerie zřizované Krajem Vysočina usilují takřka o 190 milionů korun na modernizace svých budov a vylepšení sbírek. Žádost o peníze z Integrovaného regionálního operačního programu dnes schválila krajská rada. Chce prostředky pro hrad Kámen, Muzeum Vysočiny Jihlava a Horáckou galerii. Připravených investičních akcí pro své organizace má kraj víc, ostatní záměry ale nesplnily dotační podmínky.

Stavební úpravy hradu Kámen už mají stavební povolení. Společně s novými expozicemi a restaurováním některých předmětů budou stát asi 106 milionů korun. „Čekáme na přidělení dotace, rádi bychom na začátku roku vysoutěžili projekt a v průběhu roku realizovali. Předpokládané ukončení projektu je v roce 2026," řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Pozastavené jsou podle něho naopak práce na novém návštěvnickém centru před hradem. Bez dotačních peněz na něm kraj nebude pokračovat. I na návštěvnické centrum chtěl kraj získat peníze z IROP, jeho podmínkou ale je, že nelze jedno muzeum podpořit vícekrát. „Návštěvnické centrum stojí, my to budeme muset uvést do nějakého rozumného stavu, ale v tuto chvíli bez dotačních prostředků není ten projekt prostě v našich silách realizovat z vlastních peněz, spíš to chce mírně zakonzervovat," řekl Schrek.

S obdobnými náklady jako na opravu hradu Kámen počítá kraj také pro Muzeum Vysočiny Jihlava, které chce nástavbou jedné ze svých budou získat odborné pracovny archeologů, laboratoř i prostor pro vzdělávání veřejnosti. „Tady máme o stavební povolení v tuto chvíli zažádáno. Pokud by stavební povolení prošlo bez problémů a my získali dotaci, tak někdy v březnu a dubnu příštího roku bychom chtěli tento projekt zahájit," řekl Schrek.

Zhruba na 32 milionů korun odhaduje kraj úpravu hospodářských budov v zámku v Novém Městě na Moravě, kde sídlí Horácká galerie. Sloužit budou jako depozitáře. Nyní jsou podle Schreka v havarijním stavu.

Tři záměry připravené přímo Krajem Vysočina mají hodnotu přes 245 milionů korun, maximální dotace může být asi 163,5 milionu korun. O peníze ze stejného programu zažádalo samostatně i Muzeum Vysočiny Třebíč, které chce za 26,6 milionu korun lépe ochránit a digitalizovat své sbírky. Může získat dotaci až 22,6 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, EU, správa, muzea, dotace, Vysočina, muzeum, Kraj Vysočina, peníze, hrad, Muzeum Vysočiny Jihlava, Vítězslav Schrek, zámek Nové Město na Moravě, ODS, Muzeum Vysočiny Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzea a galerie Vysočiny usilují takřka o 190 milionů korun na svou modernizaci | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.