Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pětadvacátý ročník dokumentárního festivalu zahájí běloruský snímek Když květiny nemlčí

Mezinárodní festival dokumentárních filmů (MFMD) Ji.hlava, který se letos koná popětadvacáté, slavnostně zahájí film Když květiny nemlčí běloruského režiséra Adereje Kucily. Snímek zachycuje atmosféru v Bělorusku po loňských prezidentských volbách. Festival, který se uskuteční 26. až 31. října a nabídne téměř tři stovky soutěžních i nesoutěžních filmů, ocení za přínos světové kinematografii filmařku Janu Ševčíkovou.

Zahajovací snímek podle něho zcela výjimečně není český. "Rozhodli jsme se u příležitosti jubilejního ročníku využít toho prostoru, kterým zahájení festivalu je, a podpořit běloruskou opozici, běloruské občany, kteří chtějí žít v jiné než v diktátorem ovládané zemí. Proto v mezinárodní premiéře zahájíme festival tímto filmem," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

S tvorbou osmašedesátileté Jany Ševčíkové je podle Hovorky jihlavský festival dlouhodobě spjatý a její filmy uvádí. Za snímek Svěcení jara získala v Jihlavě cenu diváků. Letos festival její práci připomene snímkem z roku 2001 Starověrci. Za svoji filmovou dráhu natočila Ševčíková osm filmů. Podle Hovorky to není mnoho, ale vypovídá to o jejím přístupu k natáčení. "Vždycky chtěla být plně zodpovědná za to dílo, chtěla ho mít pod kontrolou, takže ho natáčela ve vlastní produkci i v době, kdy to u dokumentárních filmu nejen v České republice a Československu nebylo běžné," řekl Hovorka.

Diváci se v Jihlavě mohou těšit na dokumentární novinky i na filmové retrospektivy. Již pojedenácté bude součástí dokumentární Ji.hlavy Inspirační fórum, při kterém se bude debatovat o duševním zdraví, rovnosti a nerovnosti, o digitální budoucnosti nebo o vztahu člověka k přírodě.

Součástí festivalu bude také panelová diskuze o tom, zda se má Jihlava ucházet o titul Evropské hlavní město kultury. Novinářům to za příspěvkovou městkou kulturní organizaci Brána Jihlavy řekl její ředitel Jakub Deml. Podle něho se na kandidaturu už řada českých měst připravuje. Pokud by měla totéž udělat i Jihlava, je na čase se rozhodnout. Přihlášky je nutné dát do září příštího roku. "Osobně nemám cíl, že Jihlava se rozhodne a půjde do toho, já považuji za zásadní minimálně o tom vést širokou diskuzi," řekl Jakub Deml. Panelová debata bude 26. října v 17:00.

Loňský ročník byl kvůli koronaviru přístupný lidem jen na dálku. Letos se bude návštěva kin a doprovodného programu řídit platnými hygienickými opatřeními. Na festivalu bude fungovat i testovací místo na covid-19 umístěné v sousedství Horáckého divadla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, Jana Ševčíková, Marek Hovorka, květiny, Bělorusko, dokumentární film, Jakub Deml, Svěcení jara, Evropské hlavní město kultury, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětadvacátý ročník dokumentárního festivalu zahájí běloruský snímek Když květiny nemlčí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.