Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obrazy jihlavského rodáka Österreichera uvidí návštěvníci v náhradním termínu

Výstavu s názvem Rakušan z Jihlavy, zabývající se hlavně tvorbou pozdně barokního jihlavského malíře Dominika Österreichera, návštěvníci Oblastní galerie Vysočiny (OGV) v Jihlavě od 1. září neuvidí. Galerie musela od původně plánovaného termínu odstoupit kvůli administrativním problémům. ČTK to dnes řekl ředitel OGV Daniel Novák. Galerie chystá od 15. září v budově na Masarykově náměstí náhradní program.

„Pro stěžejní soubor přibližně patnácti Österreicherových děl, který se měl už minulý týden přivézt z Krakova, polská strana nevyjednala vývoz exponátů do zahraničí,“ řekl Novák.

Výstava, která je už z větší části připravená, se proto uskuteční v náhradním termínu na jaře příštího roku. Österreicherovy obrazy doplní přibližně 25 děl dalších autorů, působících v 18. století na Moravě, které by měly dotvořit dobový kolorit.

Za zrušenou výstavu připravuje OGV náhradní program, který by měl být znám tento týden. „Náhradní výstava by měla začít v polovině září a potrvá do 13. listopadu. Na konci roku ji vystřídá výstava s názvem Václav Rabas a mýtus hnědé,“ uvedl Novák. Rabas působil ve 20. a 30. letech minulého století, věnoval se tradiční krajinomalbě. Jihlavská výstava by podle Nováka měla být pokusem o novou interpretaci jeho tvorby v konfrontaci s díly dalších umělců.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky galerie, Daniel Novák, výstava, Jihlava, Kraj Vysočina, Václav Rabas, malíř, Krakov, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrazy jihlavského rodáka Österreichera uvidí návštěvníci v náhradním termínu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.