Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Program na památkách na Vysočině zpestřují večerní prohlídky. Lidé o ně mají zájem

Památky na Vysočině pravidelně zpestřují prázdninový program mimořádnými prohlídkami. Jsou buď ve večerních hodinách nebo spojené s divadlem. V následujících dnech je plánuje zámek v Náměšti nad Oslavou, v Třebíči nebo hrad Kámen. Podle pořadatelů je o ně velký zájem. Vyplývá to z vyjádření provozovatelů památek.

Pro náměšťský zámek prohlídky plánované na 14. a 15. srpna připravilo Divadlo historie v pohybu Exulis. Předlohou pro představení v kulisách renesanční stavby mu byl román Mary Shelleyové Frankenstein. „První noční prohlídky s divadlem Exulis byly v červenci, měli jsme je vyprodané, teď máme další prohlídky v pátek a sobotu a zájem je o ně velký, neustále přijímáme další objednávky," řekl kastelán Marek Buš. Celková návštěvnost zámku je podle něho vyšší než byla o loňských letních prázdninách, výpadek způsobený uzavřením památek kvůli koronaviru na jaře už se ale dohnat nepodaří.

Třebíčský zámek, který je sídlem Muzea Vysočiny Třebíč, ožije večerními prohlídkami 26. a 27. srpna. Zaměstnanci muzea a ochotníci pro expozici Valdštejnové na Třebíči volně zpracovali legendu, podle které astrolog předpověděl jednomu ze šlechticů, že ho v Třebíči zabije lev. Hrad Kámen na Pelhřimovsku připravuje večerní prohlídky na 15. srpna. Jejich scénář je připravený pro rodiny s dětmi. Chybět nebudou pohádkové postavy včetně meluzíny, čertů nebo ježibaby.

Hrad Roštejn na Jihlavsku, jehož návštěvnost je podle správců výrazně vyšší než loni, pro návštěvníky připravuje vystoupení několika jazzových kapel. Koncerty začnou odpoledne 28. srpna. Roštejn prošel několikaletou rekonstrukcí, jejíž součástí byla i instalace nových expozic. Lákavý je podle Josefa Rozinky ze správy hradu i díky pouze dvacetikorunovému vstupnému, které jako podporu turismu zavedl letos Kraj Vysočina na všech svých památkách.

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, památky, kultura, Vysočina, Kraj Vysočina, hrad, divadlo, zámek, Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Muzeum Vysočiny Třebíč, Valdštejnové, Buš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program na památkách na Vysočině zpestřují večerní prohlídky. Lidé o ně mají  zájem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.