Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihlavě si Češi a Němci v červnu připomenou společnou historii

V Jihlavě se v červnu poprvé uskuteční slavnosti Jihlavské dny/Heimattage připomínající česko-německou historii města. Mezi třemi stovkami hostů z Německa budou lidé, kteří v Jihlavě žili do konce druhé světové války a jejich potomci. Třídenní akce obsahuje i pietní vzpomínku na židovské obyvatele Jihlavy a tradiční Havířský průvod. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla radnice.

Slavnosti připomenou minulost a tradice, na jejichž utváření se po staletí podíleli Češi i Němci. Akce se uskuteční ve spolupráci s německým městem Heidenheim an der Brenz, kde se Heimattage (Dny domoviny) konají od roku 1956. „Nyní jsme byli osloveni partnerským městem, jestli by se toto setkání poprvé nemohlo uskutečnit v Jihlavě,“ uvedla Jana Petrůjová z oddělení vnějších vztahů jihlavské radnice.

Jihlava byla do roku 1945 přirozeným centrem Jihlavského jazykového ostrova s významným podílem německy mluvících obyvatel. Heimatttage začali pořádat Němci, kteří byli po skončení války vystěhováni. „Jak byli roztroušeni po celém Německu, tak ta kultura, společné zvyky a tradice byly mezi nimi pojítkem,“ uvedla Petrůjová. Červnová slavnost v Jihlavě bude jejich prvním setkáním v Jihlavě od konce války.

Úvodem slavnosti bude v pátek 24. června na radnici zahájena výstava s názvem Nikdy zcela neodešli. Ve stejný den vyjde z podzemí na Masarykově náměstí Havířský průvod. V sobotu se kromě pietních aktů uskuteční slavnostní průvod centrem, v neděli pak setkání před polednem ukončí zvonění památného zvonu Zuzana.

S městem Heidenheim v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko má Jihlava partnerskou smlouvu od roku 2002. Na organizování slavnosti se spolu s nimi podílejí spolky Gemeinschaft Iglauer Sprachinsel a Gustav Mahler Haus Verein. Z celkových 600 tisíc korun nákladů zaplatí třetinu Česko-německý fond budoucnosti.     

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihlava, slavnost, Němci, radnice, Německo, historie, druhá světová válka, Heidenheim an der Brenz, Gustav Mahler, Bádensko-Württembersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě si Češi a Němci v červnu připomenou společnou historii | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.