Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina má nové kulturní památky. Mezi nimi třeba rabínský dům nebo sochu světce

Vysočina má nové kulturní památky. Ministerstvo kultury za ně prohlásilo selskou usedlost v Daňkovicích na Žďársku, rabínský dům v třebíčské židovské čtvrti a sochu sv. Jana Nepomuckého s klenutým mostkem v Úhrově na Havlíčkobrodsku. V tiskové zprávě to oznámila Ilona Ampapová z telčckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Kromě 2983 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek, se na území Kraje Vysočina nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna.

Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je kromě Třebíče na Vysočině zapsané i historické jádro Telče a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.

Dvořákův grunt, jak se daňkovické usedlosti říká, představuje mimořádně cennou ukázku lidového stavitelství. Dnešní podobu získal kolem roku 1873. Zachoval si zdobené průčelí i některé původní prvky v interiéru. „Pozdně klasicistní selská usedlost je svým pozoruhodným reprezentativním zevnějškem, rozlehlostí a neobyčejně dochovaným autentickým stavem, hodnotnou ukázkou selského stavení Žďárských vrchů", řekl ředitel NPÚ Telč Pavel Macků.

Dvoupodlažní rabínský dům stojí na Tichém náměstí v Třebíči od 1. poloviny 17. století. Zachoval si řadu autentických konstrukcí včetně takzvaného nůžkového sedlové krovu. Na některých místech interiéru je na původních omítkách dochovaná výzdoba zřejmě z 19. století. Židovská čtvrť v Třebíči, jejíž součástí Tiché náměstí je, je od roku 2003 památkou UNESCO.

Socha pochází z 18. století 

Pozdně barokní socha svatého Jana Nepomuckého v Úhrově je z roku 1770. Stojí na hrázi rybníka při severozápadním okraji obce. Její hodnotu podle Ampapové podtrhuje přítomnost nápisu s přesnou datací a informací o donátorovi spolu s umělecky provedeným rodovým erbem rodu Dobřenských. Vznik tohoto sochařského díla lze tak spojit s významnou stavební a hospodářskou činností Václava Petra Dobřenského z Dobřenic. Úhrovecké panství bylo v držení rodu Dobřenských v letech 1752-1888.

Pracoviště NPÚ v Telči mimo jiné zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci.

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, památky, Vysočina, Kraj Vysočina, kulturní památka, dům, socha, Národní památkový ústav, Jan Nepomucký, Světové dědictví UNESCO, Úhrov, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Daňkovice, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má nové kulturní památky. Mezi nimi třeba rabínský dům nebo sochu světce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.