Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Památkový ústav začal hledat dodavatele oprav zámku v Telči. Měly by trvat dva roky

Národní památkový ústav (NPÚ) zahájil dlouho připravované zadávací řízení na dodavatele oprav zámku v Telči na Jihlavsku. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Lhůta pro podání nabídek skončí 11. prosince. Renesanční skvost čeká rozsáhlá dvouletá revitalizace za asi 240 milionů korun hrazená především z evropských a národních dotací.

„Jakmile se projektuje oprava, restaurování takto složitého historického areálu, tak se vždycky objeví věci, které jsou nečekané. Nebo se zjistí při restaurátorských nebo archeologických průzkumech a ten projekt se musí neustále upravovat, musí se zohledňovat nové nálezy," řekl Petr Pavelec, ředitel NPÚ České Budějovice, který spravuje i památky na Vysočině. Projekt podle něho ve skluzu není, skončit má v roce 2022. Některé práce by mohly začít už v zimě.

Rekonstrukce je rozdělená na stavební a restaurátorské práce a na expoziční část. „Budujeme kompletně zámecké muzeum, a tam bude druhý dodavatel," řekl Pavelec. Muzeum bude přístupné celoročně. Zámek má prozatím návštěvnickou sezonu od dubna do října.

Zámek už se na revitalizaci připravuje delší dobu. Musel vystěhovat některé části a uzavřel svoji galerii, ve které je nyní depozitář. I kvůli tomu mu letos ubylo návštěvníků. Namísto asi 96 tisíc jich přišlo přibližně 70 tisíc. Přesto zůstává zámek, který korunuje malebné telčské náměstí, nejnavštěvovanější památkou v kraji. Přístupný lidem má zůstat i po dobu oprav.


Zámku v Telči kvůli připravované obnově ubyli návštěvníci. V plánu je třeba i bylinková zahrada

Památky spravované Národním památkovým ústavem letos na Vysočině navštívilo méně lidí než loni. Propad podle mluvčí NPÚ Markéty Slabové způsobilo omezení provozu a uzavření některých částí zámku Telč, který se připravuje na rozsáhlou...

 

Autoři | Foto www.zemefilmu.cz

Štítky památka, oprava, zámek, Telč, Národní památkový ústav, okres Jihlava, České Budějovice, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkový ústav začal hledat dodavatele oprav zámku v Telči. Měly by trvat dva roky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.