Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skvělá zpráva! Předposlední modernizovaný úsek na silnici II/602 se otevře už tuto středu

Tato zpráva určitě potěší všechny řidiče, kteří využívají silnici II/602 na trase Jihlava – Pelhřimov. Rekonstrukce předposledního úseku proběhla rychleji, než se původně plánovalo, a úsek dlouhý zhruba 2,5 kilometru se tak otevře o dva týdny dřív.

Na zhruba třicetikilometrové trase mezi Jihlavou a Pelhřimovem na krajské páteřní silnici II/602 se 16. října otevře v režimu předčasného užívání předposlední modernizovaný úsek v délce zhruba 2,4 kilometru. Kompletní rekonstrukce tohoto úseku přijde zhruba na 76 milionů korun a Kraj Vysočina na ni získal evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci projektu II/602 hr. kraje – Pelhřimov, 8. a 9. stavba.

„Komunikace byla narovnána a lokálně rozšířena. Za Olešnou směrem na Jihlavu vznikl zhruba 350 metrů dlouhý předjížděcí pruh. Ti, co stejně jako já, trasou denně jezdí, vědí, že jeho vyprojektování mělo své opodstatnění a ve výsledku přispěje ke zrychlení průjezdnosti tohoto úseku,“ komentoval novinku na trase Jihlava - Pelhřimov hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Poté, co bude na konci října 2019 dokončena rekonstrukce úseku Dušejov – Hubenov, bude tah Jihlava – Pelhřimov kompletně zmodernizován. Zimní období a s ním spojená náročná údržba už nebude na tomto úseku komplikováno žádným stavebním omezením. Úsek Dušejov - Hubenov už není od tohoto víkendu osazen semafory, stále se však projíždí stavbou a řidiči musí uzpůsobit rychlost pokynům příkazových značek.

Důvodem pro kompletní modernizaci úseku byl jeho špatný technický stav – komunikace vykazovala řadu závad a podepsala se na ní také délka přípravy samotné rekonstrukce, kdy Kraj Vysočina musel řešit náročnou majetkoprávní přípravu.

Lepší poloměr i vedení zatáček 

Šířka nové komunikace, která má nejen přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, ale přirozeně zrychlit v rámci povolených maximálních limitů rychlost cestování, je sjednocena na kategorii S 9,5, což představuje šířku zpevnění 8,5 metru. Silnice byla narovnána, zlepšen byl poloměr a vedení zatáček, v mnoha místech byla upravena niveleta vozovky (ojediněle až o 70 cm) a na stavbě byl realizován i jeden zbrusu nový propustek v místě změny trasy vedení oblouku u obce Strměchy.

Nová svodidla 

Zachováno bylo záchytné parkoviště před odbočením na Plevnici. „Toto parkoviště má parametry uzpůsobené pro kontrolní vážení nákladních vozidel. Není tedy v budoucnu vyloučeno, že právě tato lokalita bude za tímto účelem častěji využívána,“ upozorňuje hejtman Běhounek. 

V rámci stavebních prací došlo k maximálnímu využití původních materiálů – podkladní vrstvy staré silnice byly recyklovány za studena a maximálně využity pro založení nového podkladu, na trase jsou umístěna i nová svodidla, a to s ohledem na výšku násypu. Z preventivních důvodů byly na vytipovaných místech navršeny hrázky proti stékání dešťové vody z pole.

 „Práce na frekventované silnici nejsou snadné, ale i díky možnosti pracovat alespoň určitou dobu v úplné uzavírce, jsme se mohli vypořádat se změnami projektu a komunikaci zprovoznit ještě před termínem,“ říká Zdeněk Brom, stavbyvedoucí pelhřimovského závodu Dopravních staveb firmy Swietelsky stavební, která práce zajišťovala.

Rekonstrukce silnice je další částí komplexního řešení celého tahu II/602 a spojuje úseky, které prošly zásadní modernizací už v minulých letech.

Foto Kraj Vysočina

Štítky modernizace, oprava, II/602, otevření, silnice, Jihlava, Pelhřimov, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Hubenov, Dušejov, Olešná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělá zpráva! Předposlední modernizovaný úsek na silnici II/602 se otevře už tuto středu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.