Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina chystá opravy 25 silnic, na něž čeká peníze od státu

Radní Vysočiny schválili seznam 25 úseků silnic, které chce kraj opravit díky letošnímu příspěvku od státu. Jde o akce zhruba za 150 milionů korun, o jejichž přípravu se postarají krajští silničáři. Pokud by na ně kraj peníze nakonec nedostal, je připraven zaplatit je ze svých prostředků. Po zasedání krajské rady to uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Kraji Vysočina patří skoro 4600 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Vloni na jejich opravy dostal ze SFDI 384,5 milionu korun, o rok dříve 276,7 milionu. V roce 2016 na opravy krajských silnic Vysočiny ze státního fondu plynulo skoro 269 milionů korun a v roce 2015 to bylo 330,7 milionu korun. Podle údajů kraje bylo během těchto čtyř let s pomocí státních peněz na Vysočině opraveno dohromady 277 kilometrů silnic.

Ze čtyř miliard korun, které na opravy krajských silnic druhých a třetích tříd v Česku v pondělí schválila vláda, Vysočina očekává celkem okolo 300 milionů.

O prvních 150 milionů korun je kraj podle Běhounka připraven požádat Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). „V případě dalších minimálně 150 milionů korun zatím čekáme, na co a jakou formou budeme moci žádat," uvedl hejtman Jiří Běhounek. Poukázal tím na to, že podle vlády by kraje měly polovinu ze slíbené částky získat z evropských peněz.

Mezi akcemi, na které by měli krajští silničáři vybírat dodavatele v nejbližších týdnech, patří například opravy silnic II/150 mezi Hněvkovicemi a Kožlím, II/602 v úseku Měřín - Řehořov nebo opravy vozovky mezi obcemi Staré Bříště a Mysletín.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky stavby, silnice, oprava, Kraj Vysočina, peníze, Jiří Běhounek, ČSSD, Státní fond dopravní infrastruktury, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chystá opravy 25 silnic, na něž čeká peníze od státu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.