Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihlavě se buduje nová cyklostezka. Propojí Bedřichov s průmyslovou zónou

Města na Vysočině v tomto roce nabídnou cyklistům novinky. Řeč je třeba o nových cyklostezkách. V Jihlavě se má dostavět na konci května, stát bude kolem 60 milionů korun. O 30 milionů levnější bude další část nábřežní cyklostezky.

Nová cyklostezka v krajské Jihlavě od konce května spojí město s místní částí Pávov a průmyslovou zónou, kde sídlí významní zaměstnavatelé. Z jihlavské cyklostezky už se pod ulicí Sokolovská podařilo postavit podjezd, takzvaný tubosider. Zhotovitel už také zboural v trase cyklostezky dva objekty, kde se chovala zvířata. Jsou již dokončené i dva propustky a některé sanační práce. „Nyní se pracuje na přeložkách inženýrských sítí,“ řekla Aneta Hrdličková z tiskového oddělení jihlavské radnice.  

PSALI JSME: Nová cyklostezka do Pávova povede po lávce i tunelem. Hotová bude za rok 

Cyklisté budou moci na novou stezku najet na Bedřichově v ulici 5. Května. Po podjetí Sokolovské ulice kolem zahrádek dál povede podél železniční tratě na Havlíčkův Brod. Na konci cyklostezka vystoupá téměř osmdesátimetrovou lávkou na starý Pávovský most a po něm na jednu stranu buď do Pávova, nebo na druhou stranu k podnikům průmyslové zóny, kde má své haly například Bosch Diesel nebo Automotive Lighting.

V lokalitě u Pávovského mostu se bude letos stavbařů pohybovat více. Právě tento most se totiž bude také v průběhu tohoto roku opravovat. Stavební práce na mostě měly původně začít již v loňském roce.

Jihlavskou cyklostezkou staví firma Alpine Bau, která patřila do holdingu firmy PSJ. V polovině loňského roku ji PSJ prodalo rakouské firmě Porr, aby odvrátilo tehdy hrozící insolvenci. To se však nakonec nepodařilo.

PSALI JSME: Oprava Pávovského mostu by měla začít v srpnu. Dopravu budou řídit semafory 

Po etapách vylepšuje nábřeží řeky Bělá i Pelhřimov.  Letošní část prací na promenádě bude za asi čtyři miliony korun. Pelhřimov opravuje nábřeží už několik let. Na konci loňského roku byl dokončen úsek za ulicí Příkopy. V letošním roce by se mělo pracovat dál od mostu až k sídlu Agentury Dobrý den. „Nějaký chodník tam sice je, ale jeho stav je neutěšený,“ řekl starosta Ladislav Med (ODS).

Prozatím stála oprava promenády Pelhřimov asi 12 milionů korun. V budoucnu má pokračovat po Křemešnickou ulici a napojit se na plánovanou cyklostezku do Rynárce. Ještě předtím chce ale město podle Meda investovat do úpravy prostranství podél Průběžné ulice, které leží na opačném břehu řeky než promenáda v blízkosti centra města.

Atraktivní výhled na zámek 

Na své si přijdou také cyklisté v Náměšti nad Oslavou. Tady cyklostezka podél řeky Oslavy zpřístupňuje i chodcům dosud nevyužívanou část města s atraktivními výhledy na náměšťský renesanční zámek. Letos budovaný úsek má veřejnost dovést pod Komenského náměstím od historického mostu k lávce u ulice Červené domky.

„Jde o velice náročnou stavbu, která má zahrnuto velké množství opěrných zdí, rozšiřování koryta řeky, vytvoření bermy a kus nového mosty, aby to bylo mimo motorová vozidla,“ řekl starosta Vladimír Měrka (SNK). Stavbu cyklostezky v Náměšti nad Oslavou dotuje 23 miliony korun Státní fond dopravní infrastruktury.  Letošní etapa už bude třetí, kterou město postavilo. Předchozí dvě vyšly na asi deset milionů korun. V plánu je stavba nové lávky a napojení ulice Červené domky a sportovního areálu na cyklostezku.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky cyklostezka, kolo, výstavba, Jihlava, průmyslová zóna, Bedřichov, cyklista, Kraj Vysočina, Pávov, Pelhřimov, Robert Bosch GmbH, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se buduje nová cyklostezka. Propojí Bedřichov s průmyslovou zónou | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.