Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Dopravu v Jihlavě od jara ztíží opravy mostů a silnic. První přijde na řadu „Brňák"

Automobilovou dopravu v krajské Jihlavě od jara výrazně ztíží opravy silničních mostů. Největší problémy radnice očekává od 1. dubna po uzavření Brněnského mostu v centru, po němž vede důležitá krajská komunikace. Kvůli opravám dalších mostů bude od dubna omezen průjezd i na státním tahu číslo 38 v Jihlavě, který slouží také jako přivaděč k dálnici D1. Město vyjednává s ministerstvem dopravy, aby D1 mohla sloužit jako bezplatná objízdná trasa.

Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD). Opravy ale budou pokračovat i na dálnici.

Město má podle Výborného předjednanou možnost používat bez poplatku dálniční úsek mezi Jihlavou - Pávovem a Velkým Beranovem, což by ulehčilo i vyjíždění aut z jihlavské průmyslové zóny, v níž sídlí velké závody.  „Bohužel do konce června se bude opravovat (dálniční) sjezd ve Velkém Beranově, takže to bude fungovat jen jednostranně,“ uvedl.

Jak slíbila radnice, všichni obyvatelé padesátitisícového města dostanou v předstihu do schránek informace o uzavírkách, změnách ve vedení linek MHD a možnostech objízdných tras. Aktuální údaje bude zveřejňovat na webu. Na uzavírky se město chystá déle než rok, nechalo si vypracovat i dopravní model. „Jsou připraveny krizové scénáře. Preferovaná bude městská hromadná doprava,“ uvedl mluvčí města Radek Tulis k chystaným úpravám silničních tras.

Silnice číslo 602, která vede přes Brněnský most, by měla být mimo provoz od dubna do počátku listopadu. Kraj za rekonstrukci mostu zaplatí 47,7 milionu korun. Opravy mostů na I/38 budou budou stát 133,6 milionu korun bez daně, potrvají dva roky. Podle dřívějších informací ŘSD bude doprava během oprav obousměrně vždy svedena do jednoho jízdního pásu. Výborný dnes řekl, že i tam se bude pracovat od začátku letošního dubna.

Kraj ve spolupráci s Jihlavou plánuje letos uskutečnit dlouho odkládanou opravu Telečské ulice (o tom jsme vás informovali ZDE). Samotné město bude stavět odstavné parkoviště pro auta u hřbitova vedle výpadové silnice na Pelhřimov. Připravuje také rekonstrukci menšího mostu U Dvora. Několik milionů budou stát opravy dalšího mostu přes dálniční přivaděč v Pávově, kde zůstane i během stavby s omezením provoz zachován.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky opravy, doprava, mosty, silnice, Brněnský most, oprava, Jihlava, Dálnice D1, Vratislav Výborný, ČSSD, Velký Beranov, Pávov, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Jihlavě od jara ztíží opravy mostů a silnic. První přijde na řadu „Brňák" | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.