Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Z Vysočiny zmizí během října všechny uzavírky silnic

Na krajských silnicích Vysočiny by do zimy měly skončit všechny uzavírky a větší omezení. Z těch stavebních prací, které jsou ještě prováděny, bude drtivá většina dokončena během měsíce října. Do konce letošní stavební sezony by měly být dokončeny také opravy státních silnic první třídy.

Na silnicích Kraje Vysočina by měly do zimních měsíců skončit všechny stavební práce i přes dvojnásobný objem peněz, který letos plyne na jejich opravy, řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Libor Joukl (ČSSD). Jejich prodloužení se předpokládá jen výjimečných případech.

Kraji patří přibližně 4600 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Letos na nich bude podle Joukla provedeno více než 150 stavebních akcí. „Každým dnem zprůjezdňujeme další a další silnice, nejvíc jsme jich zprůjezdnili na konci září,“ řekl náměstek. Doplnil, že do zimy budou otevřené všechny silniční úseky spravované krajem. Jen souvislé opravy povrchů vozovek se letos v součtu týkaly zhruba 250 kilometrů, zatímco před rokem byly provedeny na 150 kilometrech krajských silnic.

Z letošní mimořádné podpory Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy regionálních silnic v Česku by měla Vysočina dostat 412 milionů Kč. Joukl uvedl, že kraj všechny tyto peníze vyčerpá. Práce, které z nich platil, byly většinou dokončené už v září. Podobnou částku dává kraj na opravy silnic ze svého rozpočtu a přibližně půl miliardy Kč tento rok čerpá na velké stavební akce na silnicích z evropských fondů.

Joukl uvedl, že harmonogram byl nastaven tak, aby hlavní část prací dotovaných unií byla provedena do konce srpna a opravy s podporou státního fondu do konce září. Silniční opravy financované krajem by měly být dokončeny v tomto měsíci.

Rozdělané stavby by na Vysočině neměly v zimě brzdit řidiče ani na státních silnicích první třídy, jichž krajem prochází přes 400 kilometrů. „Zatím se to stíhá. Přes zimu rozhodně uzávěrky neočekáváme,“ řekla ředitelka jihlavského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marie Tesařová. Nový obchvat Žďáru nad Sázavou by měl být průjezdný od 23. listopadu, tak již dříve informovala Jihlavská drbna. I na opravy těchto hlavních tahů na Vysočině letos plyne více peněz. Stát budou kolem 420 milionů Kč, zatímco loni na nich byly provedeny opravy přibližně za 350 milionů Kč.

Zdroj: ČTK

Foto

Štítky silnice, Kraj Vysočina, oprava, zima, ČSSD, Státní fond dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Vysočiny zmizí během října všechny uzavírky silnic | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.