Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Brtnice bude mít za tři roky obchvat, 600 milionů půjde kvůli elektrárně v Dukovanech ze stání kasy

Brtnice bude mít za tři roky silniční obchvat, auta by po něm měla začít jezdit na podzim 2027. Stavbu 3,8 kilometru nové silnice druhé třídy zahájil kraj v tomto týdnu, kdy předal území vybrané stavební firmě. Obchvat bude stát 600 milionů korun.

Protože bude součástí trasy určené pro přepravu těžkých a rozměrných dílů chystaného nového jaderného zdroje v Dukovanech, zaplatí výstavbu obchvatu stát. „Kraj bude stavbu koordinovat a následně bude vlastníkem komunikace s veškerými právy i povinnostmi,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Miroslav Houška (KDU-ČSL). Uvedl, že výsledná cena zakázky se v soutěži na dodavatele proti předpokladu snížila asi o 30 procent. Zakázku dostala firma Eurovia CZ.

Obchvat vyvede z Brtnice silnici druhé třídy 405, po níž auta jezdí mezi krajskou Jihlavou a Třebíčí. Teď hlavní tah prochází náměstím tohoto téměř čtyřtisícového města. Na obchvatu budou dva mosty a podchod pro pěší. Největší most bude dlouhý 311 metrů, klenout se bude téměř 40 metrů nad terénem. U nové silnice bude protihluková stěna měřící 385 metrů.

Stavba obchvatu Jihlavy pokračuje východní částí. Bude stát 277 milionů, které zaplatí stát

Kraj Vysočina zahájil stavební práce na druhé části jihovýchodního obchvatu krajského města, aktuálně se tak pracuje na obou větvích největší silniční stavby v kraji.

Jako první budou na stavbě pracovat geodeti, kteří přesně vyměří vedení nového obchvatu. Následovat budou zemní práce se skrývkou ornice, začnou také práce na největším mostě, který povede nad brtnickou čistírnou odpadních vod. Stavbě předcházelo přeložení vedení velmi vysokého napětí.

Obchvat Brtnice patří mezi stavby, na které dostane Vysočina kvůli Dukovanům peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Mezi tyto akce patří také letos zahájená stavba druhé části jihovýchodního silničního obchvatu Jihlavy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brtnice, obchvat, silnice, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brtnice bude mít za tři roky obchvat, 600 milionů půjde kvůli elektrárně v Dukovanech ze stání kasy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.