Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Lepší cestování z Jihlavy do Žďáru. Plánovaný obchvat Rytířska vyjde zhruba na 121 milionů korun

Řidiči, kteří využívají silnici II/353 ve směru z Jihlavy na Žďár nad Sázavou, se mohou těšit na to, že jejich cestování bude plynulejší. Kraj Vysočina plánuje obchvat Rytířska, který bude měřit 1,1 kilometru.

Tento obchvat svede vozidla právě mimo Rytířsko, část sousední obce Jamné, kolem které vede obchvat už od roku 2014. „Předložení žádosti o podporu projektu s názvem II/353 D1 – Rytířsko – Jamné, 1. stavba z Integrovaného regionálního operačního programu schválila v tomto týdnu krajská rada,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová (Piráti) s tím, že předpokládané náklady na stavbu jsou přibližně 121 milionů korun.

Ještě v tomto roce bude kraj vybírat dodavatele, na výstavbě obchvatu by pak stavební dělníci měli začít pracovat na jaře 2025. Řidiči by se po nové části silnice mohli poprvé projet od listopadu 2025 s kompletním dokončením v polovině roku 2026. „Modernizovaný úsek začíná od nájezdu na D1 u Velkého Beranova, po přibližně 400 metrech se bude nová komunikace odklánět vlevo a povede severně od Rytířska. Na původní silnici II/353 se napojí za osadou a naváže na stávající obchvat obce Jamné,“ přiblížil rozsah stavby náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy Miroslav Houška.

Jak uvedl Kraj Vysočina na svém webu, jde o velmi vytížený úsek. Podle sčítání dopravy z roku 2020 tímto místem denně projelo na 4 400 aut. Součástí obchvatu budou také dvě protihlukové stěny a meteohláska. „Důležitá silniční spojnice mezi krajským městem a Žďárem nad Sázavou měří 39 kilometrů. Kromě Jamného kraj vybudoval obchvaty také kolem Bohdalova, Nového Veselí a Velkého Beranova," připomněla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, provoz, obchvat, stavba, investice, Kraj Vysočina, Rytířsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

A tak snad někdy dojde i na obchvat samotného Žďáru nad Sázavou, pokud možno východní variantu, jelikož ta západní, po dekádách uplynulých od naplánování, by teď již vedla částí města. Jediná výpadovka na Prahu, vede přes památkově chráněný barokní most, na němž je kyvadlový provoz, jelikož vedle kamionu se na most další dvoustopé vozidlo nevejde.

Sobota, 3. srpna 2024, 11:40Odpovědět

Lepší cestování z Jihlavy do Žďáru. Plánovaný obchvat Rytířska vyjde zhruba na 121 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.