Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

V Jihlavě postaví parkovací dům v centru Icom transport, pozemek získá od města

V Jihlavě postaví parkovací dům poblíž centra tamní společnost Icom transport. Směnu pozemků s městem, která tuto investici umožní, schválilo ve čtvrtek městské zastupitelstvo na mimořádném zasedání.

Parkovací dům chce firma postavit za supermarketem u třídy Legionářů, kde je teď městské parkoviště zhruba pro stovku aut. V parkovacím domě by podle nynějšího návrhu mělo být 570 parkovacích míst. „Pokud by všechno probíhalo tak, jak má, tak jsem si jistý, že nejpozději na jaře příštího roku by se začalo stavět,“ řekl primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Zároveň uvedl, že přípravu stavby mohou ovlivnit různé okolnosti. Do jejího zahájení tam bude dál parkoviště spravované městem.

Cílem podle primátora je, aby byl parkovací dům pokud možno postavený s Horáckou multifunkční arénou nebo co nejdřív po jejím uvedení do provozu. „Je to i náš zájem. Víme, že od začátku tam bude celkem dost akcí, kulturních i sportovních,“ uvedl. Aréna má být hotová do podzimu 2025.

Dvanáct let přešlapování na místě

Pozemek za supermarketem koupilo město v roce 2012 pro parkovací dům. Samo na tento záměr pak ale nemělo peníze a nesehnalo ani partnera. „Až teď se našel investor, který je ochoten ten dům postavit,“ zdůraznil Ryška.

Platby za parkování v novém domě bude určovat vlastník. Město je podle Ryšky může nepřímo ovlivnit tím, jaké ceny nastaví za parkování na svých parkovištích v okolí. Tam je často fialový režim, tedy cena padesát korun za den.

Konec problémům. U jihlavské nemocnice vyroste parkovací dům, k tomu přibydou dvě další parkoviště

V okolí jihlavské nemocnice bude výhledově skoro tisíc parkovacích míst, a to díky novému parkovacímu domu, který má podobu na papíře a aktuálně se už řeší stavební řízení. Pojme 400 aut a Kraj Vysočina ho plánuje začít stavět už příští rok....

Směnou s firmou dostane jihlavská radnice pozemek před svým odborem dopravy, za který zatím podle primátora platí roční nájem přes sto tisíc korun a další pozemek v Herolticích. Uvedl, že ceny směňovaných pozemků a příslušný doplatek vyplynuly ze znaleckých posudků. „Taková byla dohoda a takhle do toho jdeme,“ sdělil Ryška.

Místo za supermarketem město prodá za 2400 korun za metr čtvereční bez DPH. Vyplývá to z materiálu, který projednalo zastupitelstvo. Icom transport podle tohoto materiálu získá pozemek s rozlohou 2675 metrů čtverečních. Město dostane 765 metrů čtverečních plochy u svého odboru dopravy a 288 metrů čtverečních u Heroltické ulice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky parkovací dům, třída Legionářů, parkování, Icom transport, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě postaví parkovací dům v centru Icom transport, pozemek získá od města | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.